|
|
آرش آبائي
مؤسسه گفتگوي اديان با همكاري كميته فرهنگي انجمن كليميان تهران روز يكشنبه 2 تيرماه همايشي تحت عنوان «ضرورت گفتگوي اديان» برگزار نمود . در اين نشست كه در محل مؤسسه برگزار شد جمعي از مسئولان فرهنگي و انديشمندان جامعه كليمي حضور داشتند .
وي در سخنان خود، نفس «گفتگو» را صرفنظر از نتيجه آن ، ارزشمند دانست و با اشاره به آياتي از تورات و قرآن، «گفتن» و «گفتگو» بين پيامبران و مردم را خواست خداوند اعلام داشت . يشايايي در بخش ديگري از سخنان خود ، به نمونه هايي از همزيستي و احترام پيامبر اسلام به يهوديان اشاره كرد و ناديده گرفتن اين نمونه هاي مثبت تاريخ مشترك اسلام و يهود را نشانه بيمهري برخي متفكرين و نويسندگان دانست . وي سخنان خود را با تأكيد بر دفاع از حق و تلاش براي صلح پايان داد.
اكرمي در ادامه ، سه محور براي گفتگو را برشمرد كه عبارتند از : 1- دغدغه هاي مشترك عملي (مانند نسبت اديان با صلح و خشونت ) . 2- مباحث نظري مشترك و موضوعات فراديني ( مانند سعادت انسان ) . 3- مباحث مشترك درون ديني (مانند تصوير خدا – بهشت و جهنم ) . دبير گفتگوي اديان در پايان، معتقدات مشترك اديان را تشريح كرد و نمونه هايي از انديشمندان و روحانيون يهودي را كه معتقد و مدافع گفتگو و شناسايي اديان ديگر بوده اند، نام برد .
وي در سخنان خود، زندگي يهوديان در سه مقطع قبل از اسلام (يهود و اعراب عربستان)، پس از اسلام ( يهود و اعراب مسلمان ) و ايران پس از اسلام (يهوديان و ايرانيان مسلمان) را مورد بررسي اجمالي قرار داد . دكتر حمامي لاله زار، سه مصداق همزيستي يهوديان و مسلمانان را تشريح نمود كه عبارت بودند از : 1- اداره آموزشگاههاي عالي مذهبي يهود در بغداد و برخي از شهرهاي يهودي نشين با مساعدت حكام و خلفاي اسلامي (در قرون 6 تا 12 ميلادي) . 2- سفرنامه «ربي بنيامين تودولايي» كه زندگي تقريباً آرام و مورد احترام يهوديان مقيم سرزمينهاي اسلامي را در قرون 12 ميلادي به تصوير كشيده است. 3- «عصر طلايي اسپانيا» كه شكوفايي فرهنگ يهودي را در آغاز دوران تسخير اسپانيا توسط مسلمانان در قرن هشتم ميلادي به دنبال داشت. بررسي زندگي «موسي بن ميمون» (هارامبام) ، فيلسوف و دانشمند يهودي كه مقام ويژه اي در دربار حكام و مسلمانان مصر داشت و نيز ساير دانشمندان يهودي كه در فضاي حكومت اسلامي ميزيستند و بر فرهنگ زمان خود ، تأثير نهادند از ديگر نكات سخنان اين روحاني كليمي بود.
وي در ابتدا به وجه مشترك دو دين اسلام و يهود از اين وجه كه هر دو آئيني «دو محور» (كتبي: قرآن و تورات - و شفاهي : سنت و تلمود) هستند اشاره كرد و سپس يك ريشه اختلاف نظرها در اين دو دين را، دور شدن از متن و مشغول شدن به تفسير دانست و راه رسيدن به وحدت و يكدلي را، بازگشت و تأكيد بر نص و متن عنوان كرد . در ادامه، حجت الاسلام طالبي از رشد «اديان بديل» (New Age) اظهار نگراني كرد . وي در پايان به حضور « پروفسور مارشال برگر» ، استاد يهودي دانشگاه واشنگتن در قم و تهران اشاره كرد، و رعايت كليه موازين ديني يهودي براي وي در مدت اقامت در ايران را نمونه اي عملي از همزيستي پيروان اسلام و يهود اعلام كرد .
وي اظهار داشت : « متصلب ترين و سخت ترين بخش هر فرهنگ كه امكان گفتگو در آن كمتر ديده ميشود، دين است . حال ، امروز كه اديان حاضر به گفتگو شده اند، نشانه اي است كه ساير بخشهاي فرهنگي نيز به راحتي امكان گفتگو را دارند» . رئيس مؤسسه گفتگوي اديان با اشاره به مناقشات اسرائيل و فلسطين، گفت : « يهوديها، سرمايه بزرگي در جهان به دست آورده بودند و آن مظلوميتي بود كه در دوران نازيها به وجود آمد و يهوديان از آن استفاده ميبردند، اما امروز وضعيت و عملكرد دولت اسرائيل، تمام آن سرمايه را تباه كرده است » . حجت الاسلام ابطحي، ضمن تأكيد بر تداوم اين گفتگوهاي بين ديني، ابراز اميدواري كرد كه در جهان آينده، اديان مانع تبعيض و تقسيم بندي انسانها به درجههاي گوناگون اجتماعي و حقوقي شوند.
لازم به ذكر است كه محمدتقي شريعتي، مسئول روابط عمومي مؤسسه گفتگوي اديان، مجري اين برنامه بود و هماهنگي و دعوت همايش توسط فهيمه موسوي نژاد، مدير مؤسسه صورت گرفت. در اين همايش، جزوه اي تحت عنوان «يهوديان ايران» به كوشش زهرا رشيد بيگي ( با همكاري كميته فرهنگي انجمن كليميان تهران ) تدوين و بين حضار توزيع شد.
فراخوان مقاله مباني نظري حقوق بشر دانشگاه مفيد، 27 و 28 ارديبهشت 1382 با همكاري سازمان ملل در جمهوري اسلامي ايران و مركز بين المللي گفت و گوي تمدنها
حقوق بشر به رغم بيش از نيم قرن تلاش بين المللي در زمينه وضع قواعد و هنجارها و تأسيس نهادها و سازوكارهاي اجرايي، همچنان با چالشهاي بزرگي روبرو است . در اين ميان مسايل معرفت شناختي حقوق بشر، نسبت و ميزان سازگاري آن با نهادهاي پرنفوذ اجتماعي چون دين، اخلاق و فرهنگ و شيوه هاي تعامل ميان آنها از جايگاه ويژه اي برخوردار است و كاوش و گفتوگوي علمي درباره آنها، به استواري نظري و كارآيي عملي حقوق بشر كمك ميكند . از اين رو، دانشگاه مفيد در ادامه اولين همايش خود با عنوان «همايش بين المللي حقوق بشر و گفت و گوي تمدنها» (ارديبهشت 1380) و پس از مشورتهاي گسترده با صاحبنظران داخلي و خارجي، حلقه دوم از سلسله همايش هاي بين المللي دوسالانه حقوق بشر را با عنوان «مباني نظري حقوق بشر» برگزار ميكند .
محورهاي همايش : فلسفه حقوق بشر حقوق بشر و دين حقوق بشر: جهان شمولي و تنوع فرهنگ ها از انديشمندان و پژوهشگران دعوت ميشود مقالات خود را - به يكي از زبانهاي فارسي، عربي يا انگليسي- در يكي از محورهاي فوق يا يكي از ريز موضوعات آنها به دبيرخانه همايش ارسال دارند . اين مقالات بايد به مباحث نظري پرداخته باشد . - طرح مقالات بايد در 500 كلمه تايپ شده و حاوي عنوان، نام نويسنده، آدرس پستي و تلفن ارسال شود . - اصل مقالات حداكثر در 25 صفحه (250 كلمه اي)، تايپ و ترجيحاً از طريق پست الكترونيك تا تاريخ 15/8/1381 به دبيرخانه همايش ارسال گردد . - نويسندگان مقالات برگزيده، در مدت برگزاري همايش، مهمان دانشگاه مفيد خواهند بود .
نشاني : قم، 45
متري صدوق، دانشگاه مفيد، دبيرخانه همايش / صندوق پستي : تلفن : 3- 2925761 (داخلي28)و2925764 / نمابر 2927395 و 2925763 پست الكترونيك : TFHR@hotmail.com و TFHR@mofidu.ac.ir
|
|