شاووعوت و لبنیات  

ترجمه و تألیف : مژده یمینیان
کارشناس تغذیه

بهار 98

عید شاووعوت[1] که به دلیل نزول فرامین مقدس تورات در کوه سینا به حضرت موسی می­باشد، یکی از بزرگ­ترین اعیاد مذهبی یهودیان است و یهودیان در این زمان که در واقع ششم ماه عبری سیوان[2] می­باشد، بزرگ­ترین سرمایه­ی زندگی خود یعنی فرامین تورات مقدس را دریافت نموده­اند.
برگزاری این عید مراسم و قوانین خاصی دارد. از جمله یکی از رسومی که شایسته است یهودیان در این روز انجام دهند، مصرف حداقل یک وعده غذایی لبنی می­باشند. یکی از دلایل مصرف غذای لبنی در عید شاووعوت این است که تورات به شیر تشبیه شده است، چون شیر غذای کاملی است و نوزادان تنها با مصرف شیر زنده­اند، زندگی انسان­ها هم مانند وابستگی نوزاد به شیر، به تورات وابسته است. همچنین در کتاب شیر هشیریم یا سرود سرودها نوشته­ی حضرت سلیمان، در مورد آموزش تورات گفته شده است: تورات مانند شیر و عسل بر زبان تو جاری است. (4:11)
یهودیان اشکنازی[3] در این روز غذاهای سنتی نظیر بلینتز[4] (یک نوع نان شیرین و پهن مثل کلوچه که درون آن با نوعی پنیر شیرین، پوره­ی سیب زمینی، مربا یا میوه­های تازه پر می­شود معمولا با خامه­ی ترش یا سس سیب مصرف می­شود)، کرپلاخ[5] (یک نوع غذای آلمانی، پنیری که در لایه­ای از خمیر پیچیده و در آب کم می­جوشانند)، راویولی[6] (یک نوع پیراشکی روسی) و سمبوسه­ی روسی [7](غذای پرطرفداری است که اصلی­ترین ماده­ی تشکیل­دهنده­ی آن، سیب­زمینی و پنیر می­باشد) ، مصرف می­کنند.
یهودیان اهل سوریه در این روز، غذایی به نام آتایف[8] (نوعی پنکیک همراه با پنیر)، مصرف می­کنند.
یهودیان عراقی، غذایی به نام کاهی[9] (خمیری که با کره و شکر پر شده است)، مصرف می­کنند و یهودیان تونسی و مراکشی، کیکی هفت لایه که سیت سیلوس[10] نامیده می­شود، مصرف می­کنند.
یهودیان یمنی در این روز، غذاهای لبنی مصرف نمی­کنند.
یهودیان ایران معمولا در این روز، غذاهایی نظیر ماهی، دلمه (بدون گوشت)، انواع کوکو، کشک بادمجان، شیربرنج و سایر غذاهای بدون گوشت را در کنار لبنیات مصرف می­کنند.
مصرف لبنیات در روز شاووعوت، بهانه­ای شد تا بدین­وسیله به اثرات سودمند مصرف لبنیات بپردازم.
نقش مهم شیر در تهیه­ی کلسیم برای حفظ سلامتی استخوان­ها و دندان­ها می­باشد، اما شیر بسیاری از مواد مغذی دیگر را که برای سلامتی مفید هستند هم تأمین می­کند. به غیر از کلسیم، شیر منبع مهمی از فسفر، پتاسیم، ویتامین 2B، ویتامین 12B و شامل بسیاری از ریزمغذی­ها است. همچنین شیر، منبع عظیمی از پروتئین با کیفیت بالا شامل اسیدهای آمینه ضروری است.
مصرف شیر در دوران کودکی و بلوغ، در ساختن استخوان­های قوی نقش اساسی دارد و در افراد بالغ هم کاهش تراکم استخوان را به حداقل می­رساند و در حفظ سلامتی استخوان­ها نقش دارد. لبنیات تأمین­کننده اسیدهای آمینه ضروری به عنوان واحدهای سازنده پروتئین­ها برای رشد ماهیچه­ها می­باشند و همچنین تحلیل عضلانی را که با افزایش سن در افراد رخ می­دهد، کاهش می­دهند. لبنیات به دلیل داشتن پتاسیم، در حفظ عملکرد ماهیچه­ها و تنظیم فشار خون نقش دارند.
ویتامین­های گروه B در لبنیات، منجر به کاهش احساس خستگی می­شوند و انرژی افراد را در سطح بالا نگه می­دارند. همچنین کلسیم و فسفر زیاد موجود در شیر، منجر به حفظ متابولیسم انرژی می­شود. مغز از فعال­ترین
اندام­های بدن می­باشد که برای عملکرد درست، نیاز به بسیاری از ویتامین­ها و مواد معدنی دارد که لبنیات، بسیاری از این مواد مغذی را در اختیار مغز قرار می­دهند.
شیر همچنین منبعی از فسفولیپید می­باشد که برای عملکرد مغز سودمند می­باشد. ویتامین 3B موجود در شیر از ساختمان پوست محافظت می­کند و ویتامین A موجود در آن، از قدرت بینایی و سیستم ایمنی محافظت می­کند.
اگر چه شیر و لبنیات، تأمین­کننده­ی مقادیر قابل توجهی از کلسیم و دیگر مواد مغذی می­باشند، بیشتر مردم فقط نیمی از مقدار توصیه شده از گروه شیر و لبنیات را مصرف می­کنند و بالغین و بچه­ها ممکن است به اندازه کافی کلسیم و دیگر مواد مغذی را برای حفظ سلامتیشان دریافت نکنند. قطعاً دیگر مواد غذایی هم دارای کلسیم می­باشند ولی کلسیم موجود در دیگر گروه­های غذایی کمتر می­باشد و ممکن است در بدن به خوبی جذب نشوند.
بعضی از محققین اعتقاد دارند که چون شیر و لبنیات منبع عظیمی از کلسترول و چربی­های اشباع می­باشند، مصرف زیاد آنها خطر بیماری­های قلبی عروقی، دیابت نوع دو، آلزایمر، سرطان سینه، تخمدان و پروستات را افزایش می­دهد. در این زمینه تحقیقات زیادی انجام شده است.
مطالعات اپیومیولوژی که در بیست و یک کشور در مورد بیش از صد و سی و پنج هزار انسان در طول نه سال انجام شده، نشان داده است که افرادی که بیش از دو وعده در روز، شیر، پنیر یا ماست مصرف کرده­اند در مقایسه با افرادی که کمتر از این مقدار مصرف کرده­اند، کمتر با بیماری­های قلبی عروقی و مرگ مواجه شده­اند و این مطلب شامل افرادی که لبنیات پرچربی مصرف کرده­اند هم می­شود.
محققین اعتقاد دارند که باید مردم را در کشورهایی با درآمد کم و یا متوسط به مصرف لبنیات تشویق کرد. چون مصرف لبنیات در این کشورها خیلی کمتر از مصرف لبنیات در آمریکای شمالی و اروپا می­باشد.
 
رابطه مصرف لبنیات با انواع سرطان
بیماری سرطان از جمله بیماری­هایی است که می­تواند تحت تأثیر رژیم غذایی باشد. در این زمینه بین مصرف لبنیات و بیماری سرطان، تحقیقات زیادی صورت گرفته است که به مواردی از آن اشاره می­شود.
 
سرطان کلورکتال [11]
سرطان کولون یا رکتوم (پایین­ترین قسمت مجرای گوارشی)، یکی از شایع­ترین انواع سرطان در دنیا است. تحقیقات نشان داده­اند که مصرف لبنیات می­توان سرطان کلورکتال را کاهش دهد. بعضی از ترکیبات شیر از جمله کلسیم، ویتامین D ، اسید لاکتیک و باکتری­های موجود در لبنیاتی نظیر ماست می­توانند بر ضد سرطان کولون عمل کنند.
 
سرطان پروستات
سرطان پروستات در اروپا و آمریکای شمالی، یکی از شایع­ترین انواع سرطان در مردان است. تحقیقات زیادی نشان داده­اند که مصرف زیاد لبنیات به دلیل وجود کلسیم و همچنین مصرف زیاد مکمل­های کلسیم، خطر بروز سرطان پروستات را افزایش می­دهد.
 
سرطان سینه
تحقیقات نشان داده­اند که خطر مرگ ناشی از سرطان سینه، با مصرف لبنیات پرچربی افزایش می­یابد. یکی از عوامل افزایش خطر سینه، هورمون استروژن است و از آن جایی که مقدار بسیار زیادی از شیرها از گاوهای باردار به دست می­آیند، احتمال وجود میزان بالایی از هورمون استروژن در این شیرها و محصولات لبنی حاصل از آنها زیاد است و چون هورمون استروژن معمولاً در چربی باقی می­ماند، لبنیات پرچربی بیشتر از لبنیات کم چربی حاوی این هورمون هستند.
میزان مورد نیاز از گروه شیر و لبنیات در گروه­های سنی مختلف و افراد با شرایط مختلف تغییر می­کند ولی به طور کلی برای افراد بزرگسال سالم، روزانه دو تا سه واحد از این گروه توصیه می­شود، که هر واحد برابر است با یک لیوان شیر یا یک لیوان ماست یا 45 تا 60 گرم پنیر (معادل یک و نیم قوطی کبریت پنیر) یا یک چهارم لیوان کشک یا 2 لیوان دوغ یا یک و نیم لیوان بستنی که در مورد بستنی باید توجه شود که مصرف زیاد آن به دلیل کالری بالا
می­تواند باعث اضافه وزن و چاقی بشود. n
 
 
  
منابع
1.        تلمود تورا
2.       Wikipedia
3.       What are the benefits of consuming dairy? by mindy wigzell
4.       Health benefits of dairy by Betsy Hornick and Eric yarnell
5.       Health concers about dairy by Neal D. Bar nard
6.       Full-fat dairy may actually benefit heart healthy by Ana Sandoiu
7.       Dairy lovers Rejoice: Milk and Yogurt can help your heart health by shawn Radoliffe
8.       Does Dairy cause or prevent cancer? By Atli Arnarson


[1] - Shavout
[2] - Sivan  
[3] - یهودیان به دلیل زندگی در مکان­های مختلف دنیا، از لحاظ فرهنگی به دو گروه اشکنازی و سفارادی تقسیم می­شوند.
[4] - Cheede blintzes
[5] -Cheese kreplach  
[6] -Cheese ravioli  
[7] - Cheese Sambusak
[8] -Atayef  
[9] -Kahee  
[10] - Siet Cielos  
[11] - Colorectal

 

 

Back Up Next