انجمن کلیمیان تهران
   

«گفت‌وگوی صوفی-یهودی»

   

 

مهندس آرش آبائی

زمستان 99

 



این کتاب نوشته­ی دایانا لوبل، دانشیار یهودی گروه دین در دانشگاه بوستون (امریکا) است؛ بیشتر آثار او به عرفان و فلسفه اختصاص یافته و کتاب گفتگوی صوفی ـ یهودی، به‌طور متمرکز بر ریشه‌های تفکر عرفانی ـ فلسفیِ بحیا ابن پاقودا اندلسی، در کتاب الهدایه الی فرائض‌القلوب و بررسی شباهت‌ها یا تفاوت‌های آن با عرفای اسلامی از بدو ظهور صوفیه تا عصر خویش به خصوص محمد غزالی، محاسبی، جاحظ، حسن بصری، ابوطالب مکّی، ابونصرسرّاج، رابعه عدویه و ذوالنون مصری پرداخته و در این بین حتی از متفکرین یونانی نظیر تئودوروس غافل نمانده است. این محقق یهودی بدون پیش‌قضاوت دینی درباره­ی اسلام و یهودیت در ذهنش، نفوذ تفکر عرفای اسلامی را در نگرش عرفای یهودی به ویژه بحیا، به نمایش گذاشته است.
لوبل در «گفتگوی صوفی ـ یهودی» نشان می­دهد که کتاب وظایف قلب‌ها، نشانه­ی رشد همزیستی یهودیان و مسلمانان و تداخل تمدن اسلامی و یهودی و شکوفایی متفکران یهودی در در اسپانیای آن زمان است. اندیشه بحیا در کتاب الهدایه، به‌سان پلی ارتباطی بین تفکر اسلامی و یهودی عمل نموده است؛ پلی که با روی‌کردی عقل‌گرایانه راه را برای ادغام فلسفه و معنویت، در ذهن متفکران بعداز خود، نظیر موسی‌بن میمون باز می‌کند. تلاش عمده­ی نویسنده نشان دادن سازگاری عرفان یهودی و فلسفه است که حکمت بحیا ریشه در هر دو منبع دارد.
               
پروفسور لوبل که بر مطالعات تطبیقی ادیان تمرکز دارد، پیش از این کتابی با عنوان «میان عرفان و فلسفه: زبان صوفیانه­ی تجربه­ی دینی در کتاب یهودا هَلِوی» (2000 م.) و مقالات متعددی نیز درباره­ی آثار موسی بن میمون منتشر کرده است. وی در بررسی «میدراش» (تفاسیر فقهی تورات و تلمود) نیز تحقیقات گسترده­ای دارد.
کتاب «گفت‌وگوی صوفی - یهودی» با ترجمه­ی دکتر حسین علی­جعفری و آرش آبائی توسط انتشارات حکمت و عرفان در پاییز 1399 منتشر شده است.
خلاصه­ای از فهرست مطالب کتاب:
·خدای یکتا: دو احساس از یکتای استعاری - یکتای شهودی
·سخن درباره­ی خداوند: صفات الهی، زبان کتاب مقدس عبری، تفسیر متون عهد عتیق - رویکرد سعدیا در مورد تفسیر کتاب مقدس
·تعمق در خلقت: مبحث طراحی جهان - تعمق و مراقبه در خلقت - استدلال نظم جهان - ناهنجاری­ها و بی­نظمی­ها در ارتباط با خداوند - تأمل در تاریخ
·پرستش خالصانه (اخلاص): تخلیص وحدانیت (اخلاص‌التوحید)، خلوص در نیتِ اعمال (اخلاص‌العمل)- لازمة اخلاص‌التوحید و اخلاص‌العمل - معایبی که به خلوص یگانگی و عمل خدشه وارد می‌نمایند
·عقل، شریعت و راهی به روح: نظریة اخلاقی معتزله         
·معنویت دین: دسته­بندی دوگانه: وظایف قلب و وظایف جوارح - تقسیم‌بندی سه­گانه­ی احکام کتاب مقدس: وظایف قلب، وظایف جوارح، … - آیا انجام احکام شرعی نیاز به نیت دارد؟ تحلیل فقهی - از منظر بحیا آیا فرامین نیازمند نیت هستند؟ - نماز
·آگاهی، عشق و تکریم: عشق و تکریم - مفهوم مسیر معنوی در نظر بحیا  n


[1]  A Sufi-Jewish Dialogue: Philosophy and Mysticism in Bahya ibn Paquda's "Duties of the Heart" (Jewish Culture and Contexts), by Diana Lobel, University of Pennsylvania Press ( 2007)


 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید