انجمن کلیمیان تهران
   

تاثیر موسیقی بر تغذیه

   

 

مژده یمینیان
کارشناس تغذیه

پاییز 1401

 

مژده یمینیاناز صدای موسیقی طبیعت، صدای آرامش­بخش قطرات باران، آبشار، امواج دریا، پرندگان...
تا صدای دف میریام (مریم) هنگام گذشتن بنی­اسرائیل از دریا و رهایی از بردگی فرعون...
 از صدای ساز حضرت داوود، هنگام راز و نیاز با خدا... تا آواز خوش شیرهَشیریم (غزل­غزل­های سلیمان) در شب­های شبات[1]...
و از صدای آهنگین استغاثه­ها به درگاه خداوند در چهل شب سلیحوت[2] ...
تا صدای منقلب کننده­ی شوفار[3] در ایام روش هشانا[4] و یوم کیپور[5] و آوازهای شادی در سیمحا تورا[6] ...
همیشه و همیشه موسیقی در کنار ما بوده و چه به­صورت طبیعی و چه به­صورت موسیقی ساخت بشر با سبک­های مختلف، در همه­ی شرایط، از غم و غصه گرفته تا شادی و هیجان، به عمق جان ما نفوذ می‌کند و روح ما را تا دستیابی به حس خوب و آرامش، همراهی می‌کند.
حس لذت از موسیقی، یکی از نعماتی است که خداوند به­صورت غریزی در وجود همه انسان­ها قرار داده تا نوازشگر روح ما باشد و این احساس زیبا، از همان زمان آغاز خلقت، با بشر همراه بوده و می‌‌ماند.
تاثیر موسیقی بر جسم و جان انسان به اندازه­ای زیاد است که حتی جنین به صدای آواز مادر و موسیقی، واکنش نشان می‌دهد و پس از تولد با صدای آوازی که مادر در دوران بارداری، زمزمه می‌کرده، به آرامش می‌رسد.
امروزه، موسیقی علاوه بر آن که به عنوان هنر اول از گروه هنرهای هفت­گانه، شناخته شده، در علوم پزشکی و روانشناسی هم از جایگاه ویژه­ای برخوردار است و حتی تاثیر موسیقی بر رشد گیاهان هم به اثبات رسیده است.
تاکنون، تحقیقات زیادی در رابطه با تاثیر موسیقی در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری­ها، توسط دانشمندان به انجام رسیده است که یکی از این تحقیقات، در رابطه با تاثیر موسیقی بر تغذیه می‌باشد که در ادامه ارائه می­شود.
معمولا در محیط­هایی که سر و صدای زیادی وجود دارد، اکثر انسان­ها، مواد غذایی­ای را برای مصرف انتخاب می‌کنند که ارزش غذایی کمتری دارند و در محیط‌های آرام، انتخاب سالم­تری برای مواد غذایی وجود دارد. در واقع سر و صدا و شلوغی، به صورت مستقیم روی پاسخ­های فیزیولوژیکی بدن نظیر سطح فشار خون، ضربان قلب و انتقال دهنده های عصبی به عنوان پیام­رسان­های شیمیایی بدن و حتی میزان استرس، تاثیر می‌گذارند.
طبق تحقیقی که توسط دکتر دیپایان بیسواس[7]، استاد بازاریابی در فلوریدای جنوبی صورت گرفت، موسیقی با صدای بلند، باعث افزایش سطح هیجان و تمایل انسان برای شروع رقص می‌باشد و در محیط­های با صدای زیاد، با افزایش سطح تهیج، مردم بیشتر به سمت انتخاب غذاهای ناسالم می‌روند. در یک تحقیق مقدماتی دیگر، محققان دریافتند که حتی قرار گرفتن در معرض یک موسیقی به صورت کوتاه مدت هم می‌تواند بر عملکرد سیستم قلبی، عروقی و تنفس، تاثیر بگذارد، به­صورتی که ریتم­های آهسته­تر می‌توانند با کاهش فشار خون و تعداد تنفس و ضربان قلب، باعث ایجاد حالت راحتی و آرامش بیشتری بشوند و محیط­های شلوغ با افزایش سطح استرس و هیجان، مردم را بیشتر به سمت مصرف غذاهای پرکالری و پرچربی سوق می‌دهند. موسیقی با صدای بلند باعث می‌شود که در رستوران­ها، مشتریان علاوه بر مصرف غذاهای پرکالری و پرچربی، به همراه نوشیدنی­های غیر الکلی، نوشیدنی الکلی هم مصرف کنند و موسیقی با ریتم آرام، باعث می‌شود که مشتریان مدت زمان بیشتری در رستوران بمانند و نوشیدنی سالم بیشتری مصرف کنند.
موسیقی با ریتم آهسته، با کاهش استرس و افزایش آرامش، می‌تواند نقش بسزائی در تغذیه­ی آگاهانه و رفتار غذایی سالم داشته باشد.

بر اساس تحقیق دیگری که توسط روانشناسان صورت گرفت، گوش دادن به موسیقی که با زبان بیگانه باشد، باعث افزایش زمان مصرف غذا می‌شود، در این رابطه فردی به نام دانیلا کیسر[8] از دانشگاه هوهنهایم[9] در کشور آلمان، تحقیقی روی 147 نفر شرکت کننده انجام داد و تاثیر روش­های ارسال موسیقی را در زمان غذا خوردن در یک وعده غذایی روی آن­ها، بررسی کرد. بدین صورت که 147 نفر شرکت کننده از کشور آلمان، برای صرف وعده ناهار، به پنج گروه در شرایط مختلف تقسیم شدند.
گروه اول در شرایط کنترل شده و سکوت غذا خوردند.
گروه دوم در شرایطی همراه با موسیقی بی­کلام از طریق اسپیکر[10]، غذا خوردند.
گروه سوم در شرایطی همراه با موسیقی بی­کلام از طریق هدفون[11]، غذا خوردند.
گروه چهارم در شرایطی همراه با موسیقی پاپ با کلام انگلیسی (زبان بیگانه)، غذا خوردند.
گروه پنجم در شرایطی همراه با موسیقی پاپ با کلام آلمانی (زبان مادری)، غذا خوردند.
نتیاج این تحقیق نشان داد گروهی که همراه با صرف غذا به موسیقی با کلام انگلیسی که برای آن­ها زبان بیگانه بود، گوش می‌دادند، در مقایسه با گروهی که همراه با صرف غذا به موسیقی با کلام آلمانی که زبان مادریشان بود، گوش می‌دادند، زمان بیشتری به غذا خوردن اختصاص دادند و شیوه ارسال موسیقی از طریف هدفون و یا اسپیکر، تاثیری بر میزان غذای مصرفی نداشت.
محققان نتیجه­گیری کردند که تاثیر ناخودآگاه محرک­های شنیداری نباید کم اهمیت پنداشته شود و این فاکتورها می­تواند غذای دریافتی مردم را تحت تاثیر قرار دهد، بنابراین استفاده از این شیوه برای پیدا کردن راهکارهای جدید جهت افزایش یا کاهش غذای دریافتی می‌تواند در بسیاری از مراکز بالینی و غیربالینی، سودمند باشد.
 
فواید غذا خوردن همراه با موسیقی
هرچه محیطی که در آن غذا می‌خوریم، آرام­تر باشد، هضم غذا بهتر صورت می‌گیرد و غذا خوردن همراه با شنیدن موسیقی مناسب، با کاهش استرس و تمدد اعصاب، باعث هضم بهتر غذا می‌شود. استرس و عصبانیت باعث اختلال در هضم و جذب می‌شود و گوش دادن به موسیقی در زمان  غذا خوردن، یک راه مناسب برای رهایی از این دو عامل مخرب می‌باشد. در نتیجه مواد مغذی بیشتری هم جذب می‌شود.
یک ریتم یکنواخت، به ما کمک می‌کند تا غذای سالم­تری انتخاب کنیم و غذا را بهتر بجویم. یک موسیقی مناسب باعث می‌شود تا هنگام غذا خوردن، از حواس پرتی­های غیرضروری دوری کنیم و ذهن آگاهانه غذا بخوریم، در نتیجه زودتر به احساس سیری دسترسی پیدا کنیم و از دریافت کالری بیش از مقدار مورد نیاز خودداری کنیم.
تحقیقی در دانشگاه کرنل[12] آمریکا نشان داد که غذا خوردن به همراه موسیقی مناسب، نه تنها بر هضم غذا تاثیرگذار است، بلکه می‌تواند روی درک مزه غذا و اشتها هم تاثیر بگذارد و موسیقی مناسب در کنار وعده­های غذایی، با ایجاد احساس آرامش می‌تواند کالری دریافتی از طریق غذا را تا حدود 175 کیلوکالری، کاهش دهد. طبق تحقیقی دیگر در دانشگاه مریلند[13]  امریکا، هر فعالیتی که همراه با موسیقی انجام گیرد، بازدهی بیشتری خواهد داشت، مخصوصا اگر فردی بخواهد به فعالیت خلاقانه بپردازد. بنابراین گوش دادن به موسیقی، حتی در هنگام تهیه غذا هم می‌تواند استرس را کاهش دهد و به فردی که آشپزی می‌کند، انگیزه دهد و استفاده از این تکنیک برای افرادی که به آشپزی علاقه ندارند نیز سودمند است.
به طور کلی از این تحقیقات می‌توان نتیجه گرفت که مصرف غذا همراه با موسیقی با ریتم آرام باعث کاهش استرس، هضم و جذب بهتر مواد مغذی، تمرکز بیشتر روی غذای مصرفی، بهتر جویدن غذا، مصرف غذا در مدت زمان مناسب، دسترسی سریع­تر به احساس سیری و در نتیجه جلوگیری از دریافت کالری اضافی و اضافه وزن، می‌شود.n
 
منابع:
1.     The unexpected link between music and food consumption by Melissa Sammy, MDlinx april2,2019
2.     Does music affect meal duration and food intake? By Psypost – august 31,2016
3.     Benefits of listening to music while eating by Lorraine Richardson


[1] شنبه
[2] توبه
[3] کرنا- شاخ قوچ
[4] سال نو عبری
[5] روز کفاره
[6] عید تکمیل قرائت تورات
[7]Dipayan biswas        
[8]Daniela Kaiser       
[9]Hohenheim       
[10]Speaker   
[11]Headphone        
[12]Cornell
[13]Meryland.
 


 



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید