انجمن کلیمیان تهران
   

فرش،تابلویی در زیر پا!

   


نشریه پرواز اردیبهشت
 138
8

 

فرشفرش،کفپوشی است زیبا و رنگین که کف خانه های مردم جهان را از شرق سنتی تا غرب مدرن پوشانده است و یادگاری است از هنر و فرهنگ فلات ایران که متأسفانه در چند سال اخیر با بی   مهری زیادی روبرو شده است و جایگاه جهانی خود را از دست داده است. البته فرش و کلاً صنایع دستی مختص به کشور ایران نیست ولی خاستگاه اصلی فرش و گلیم در ایران بوده است و ما در هیچ جای جهان به صورت بومی کشوری را سراغ نداریم که هر نقطه آن فرشی مخصوص به خود داشته باشد. تاریخ پیدایش فرش را می   توان از همان ابتدای دامدار شدن انسان در نظر گرفت که آدمی با استفاده از پوست، مو و پشم حیوانات برای خود زیر انداز و زیلو می   بافت. به صورتی   که کم   کم در طول زمان به بافته   های خود پیچیدگی و زیبایی بیشتری داد که در نهایت فرش ایرانی تبدیل شد به مجموعه   ای از رنگ   ها و نقش   های دلفریب با تار و پودی از پشم و نخ و ابریشم که جلای خاصی به آن می   بخشید و این سیر تکاملی، فرش ایران را از بافته   های دیگر مناطق جهان یک سر و گردن بالاتر برد. همچنین اختصاص نقوش، رنگ   ها و نماد های بافندگی در فرش   ها و قالی   های هر منطقه، به مانند پرچم یک کشور هویتی خاص به آن می   بخشد؛ که این امر در تمام نواحی فرش بافی ایران رایج و از این حیث در جهان بی نظیر است، مانند نماد چلیپا (خورشید ساسانی) در فرش ترکمن یا بوته خمیده معروف به نقش ماهی در آذربایجان. همچنین با فراوان شدن گونه   های فرش واحد هایی برای تخمین میزان ارزش قالی در نظر گرفته شد، مانند رج در آذربایجان و خفت در اصفهان. از طرفی دیگر بافته های کشور ایران به دو نوع گره فارسی و ترکی تقسیم می شود که هر کدام، نوع گره زدن مخصوص به خود را دارا هستند.از سویی دیگر ورود نقاشی و خط به صنعت فرش منجر به تولید تابلو   فرش   هایی با موضوعات مذهبی، منظره و پرتره شد که نقطه عطفی در این زمینه به حساب می   آمد.
یهودیان نیز به عنوان یک اقلیت تاثیرگذار در جامعه ایرانی به نوبه خود در ارتقای صنایع دستی، هنری و تزئینی ایران نقش به   سزایی ایفا کردند. کلیمیان ایران با یادگیری فرش بافی و همچنین دادن سفارش به بافندگان خبره ایرانی گونه جدیدی از فرش را به عنوان فرش یهودی به وجود آوردند که بافندگان هر منطقه علاوه بر اجرای سنت  ها شیوه  های خود در فرش سفارش شده، نمادها و نشان   های یهودی را در آن کار می   کردند. از شاخص   ترین بافته   های یهودی می   توان به تابلوفرش پرتره حضرت موسی (ع)، ده فرمان و همچنین فرش های دیواری با موضوعات وقایع تورات و تاریخ یهود اشاره کرد.
ولی با همه این اوصاف در سال های اخیر فرش و بافته   های ایرانی محبوبیت خود را نزد بازار   های جهانی از دست داده اند که دلیل آن را می   توان در وضع قوانین دست و پ   گیر از سوی دولت   ها و تغییر فرهنگ عمومی و کاهش قدرت خرید مردم جستجو کرد. ولی با این حال صنعت فرش ایران نگاهی رو به جلو دارد و سعی دارد که جایگاه قبلی خود را که هم اکنون در دست پاکستانی   ها و چینی   ها و فرش   های ماشینی است به دست آورد. اما نکته   ای که در این بین شایان توجه است ثبت فرش ایرانی به عنوان یک اثر ملی برای ایرانیان است که حضور فرش را در زندگی و فرهنگ و تمدن ایرانی جاودانه می   کند.



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید