انجمن کلیمیان تهران
   

نگاهي به نشريات قديم سازمان دانشجويان يهود ايران

   


نشریه پرواز-آذر
138
8

 

(قسمت اول)
نشريه فرهنگ يهودنشريات:
نشريات، هويت و ثبت كننده تاريخ هستند. آنچه كه به شكل مكتوب در مي‌آيد، در واقع سندي است براي آيندگان. نشريات سازمان‌ها و ارگان‌هاي جامعه ی كليمي نيز تاريخ نگار بخشي است از آنچه كه بر اين جامعه گذشته. در راستاي بررسي تاريخچه سازمان دانشجویان يهود ايران، اين‌بار نگاهي داريم به نشريات اين سازمان كه در سا‌ل‌هاي 59 و 60 به چاپ رسيده‌اند. اين نشريات با نام نشريه داخلي، همراه با آرم سازمان دانشجویان به چاپ مي‌رسيده است. زير گروه فرهنگ يهود نيز نشريه‌اي جداگانه به چاپ مي‌رسانده. همین‌طور گروه دانش‌آموزان نیز در سازمان دانشجويان شيراز نشريه‌اي مستقل چاپ مي‌كرده است. نشريات اين دوران سازمان تهران عموماً فاقد نام نويسندگان و هيئت تحريريه هستند.
نشريه فرهنگ يهود:
در نشريات زيرگروه فرهنگ يهود كه عموماً با دستگاه‌هاي تايپ قديمي و گاهي ناخوانا تهيه شده‌اند، توجه به فرهنگ يهود و موضوعات مذهبي در جامعه از اولويت بسيار بالايي بر خوردار است، به طوري كه در ويژه‌نامه ی بيست و يكمين سال تاسيس سازمان كه در مهر ماه 60 به چاپ رسيده است آمده:
«گروه فرهنگ يهود در سال 1352 با همت عده‌اي از دانشجویان سازمان فعاليت خود را شروع كرد و هم‌اكنون يكي از نهادهاي مطالعه و اشاعه فرهنگ يهودي در جامعه مي‌باشد... از ويژگي‌هاي نشريات فرهنگ يهود، انتشار سر مقاله‌هايي در مورد مسائل روز فرهنگي جامعه يهود است كه پرداختن به مسائلی چون كنيساها، روحانيت، تشكيلات و سازمان‌ها در جامعه يهود،‌ مشكل تشكيل خانواده از مهم‌ترين آن‌ها مي‌باشد.»
در نشريات فرهنگ يهود، موضوعاتي چون ايام عومر، ربانوت، ميشنا، تلمود حضرت ابراهيم، عيد پسح و ... مورد توجه قرار گرفته‌اند. درباره ی موضوع ربانوت در همان نشريه آمده است:
«در سال هزار و دويست و نود، « ملا ابراهام» پسر «ملا آقابابا» آخرين «روش گالوتا» يا رئيس متنفذ روحانيت ايران فوت كرد. از اين پس در جامعه يهود، مركز و مرجع روحاني متنفذي وجود نداشته است كه بتواند مستقلاً به امور مربوط به يهوديان رسيدگي كند.»
مسائل كلي جامعه كليمي:
در نشريات قديم سازمان‌دانشجویان يهود، مسائل كلي جامعه همواره مورد توجه بوده است و در واقع اين نهاد تنها به امور دانشجویان رسيدگي نمي‌كرده، بلكه متوجه امور كلي جامعه بوده است، به طور مثال در مورد انتخابات مجلس‌شوراي اسلامي حضوري فعال داشته است. در نشريه آبان 60 اين سازمان آمده:
«حضور بيش از 9000 تن در انتخابات ( كه بيش از 3000 نفر نسبت به انتخابات دوره گذشته افزايش داشته) نشان مي‌دهد يكي از دلایل كم بودن تعداد آرا در دوره قبل وجود افرادي نظير فرهمندپور در انتخابات بوده است ... آقاي هارون يشايايي كه مورد پشتيباني سازمان ما نيز قرار گرفته بود بيش‌ از 2000 راي به خود اختصاص داد... . آقاي خسرو ناقي با كسب 7225 راي به عنوان نماينده كلميان در مجلس‌شوراي اسلامي برگزيده شده‌اند.»
در يكي از همين نشريات كه تاريخ انتشار ندارد، گزارش‌كار گروه محله ی كليميان به چاپ رسيده است كه در مورد حمام عمومي ساكنين يهودي محله بوده است:
«اين حمام كه در سال 1326 به وسيله ی مرحوم «سليمان سنهي» براي استفاده عموم مردمِ محل، احداث شده بود در خرداد ماه 1359 به علت فرسودگي غير قابل استفاده شد. ما نيز با اعتقاد به اين كه مردم خود قادر به حل اين مشكل هستند آنان را در تشكيل اين كميته ياري داديم... اين كميته با شركت چهار نفر از اهالي محله آقايان: «مختار سليماني»، «هارون کدخدازاده»، «هارون كهن» و «نورالله درخشان» تشكيل شد و آقايان « نامي» و«پوراتي» از طرف سازمان دانشجويان يهود ايران و آقايان «يشيعا» و« زيوري» از طرف جامعه روشنفكران يهودي به اين كميته پيوستند و آقاي« فيض الله مخوباد» و« شكر الله سنهی» نيز به اعضاي كميته اضافه شدند.»
مدارس و نشريه سازمان دانشجويان:
موضوع مدارس جامعه كليمي از ديگر دغدغه‌هاي نشريات داخلي سازمان در اين دوران بوده است. در ضمن آن كه اختلاف عقيده شديدي بين سازمان دانشجویان و انجمن كليميان وقت وجود داشته است. در نشريه آبان 60آمده است:
«همين‌طور موضع ما در مورد مدارس كليمي آن بوده و هست كه با توجه به تعداد دانش‌آموزان كليمي كه مي‌توانند در مدارس كليمي تحصيل كنند تنها راه حل، ادغام شانزده مدرسه (اعلام شده از طرف انجمن كليميان) است به طوري كه جامعه كليمي حداقل از يك مدرسه در هر مقطع تحصيلي برخوردار باشد. اما متأسفانه هئيت مديره انجمن نه تنها به پيشنهادات ما و ديگر افراد و سازمان‌هاي متعدد جامعه توجه ننمود بلكه بر شدت افتراعات خود بر سازمان ما افزود.»
ادامه دارد...

نگاهي به نشريات قديم سازمان دانشجويان يهود ايران (بخش دوم)



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید