انجمن کلیمیان تهران
   

رضایت زناشویی در طول چرخه‌ی زندگی خانوادگی

   

 


نشریه پرواز سال 90 شماره 26

بی تردید تشکیل خانواده یکی از مهمترین دغدغه‌های ذهنی جوانان عصر ماست. سوال چالش برانگیزی که بیش از هر چیزی عرصه را بر آزادی تفکر جوان تنگ می‌نماید، ناشناختگی پهنه بی‌کران شرایط پیش روست؛ پس بر آن شدیم تا با بهره‌گیری از تحقیقات روانشناختی- اجتماعی از دیرباز تا کنون، گوشه‌ای از ناشناخته‌ها را به ورطه تحلیل کشیم.
رضایت زناشویی در طول چرخه ی زندگی خانوادگینمودار فوق چکیده‌ای از تحقیقات عمومی روانشناختی در مقدار رضایت در طول زندگی خانوادگی را به تصویر می‌کشد.
در نیم نگاهی به چگونگی فراز و فرودهای نمودار، در‌‌می‌یابیم که حداکثر رضایت از شرایط، در نخستین سال‌های زندگی زناشویی و همچنین در خانواده‌های سالخورده وجود دارد. تحلیل سیر کلی نمودار نشان می‌دهد که در ابتدای زندگی خانوادگی، هر دو جوان و به خصوص خانم‌ها رضایت فوق‌العاده‌ای را تجربه می‌کنند که عوامل مختلفی از جمله شرایط جسمی و هیجانات روحی جوانی در این مهم ایفای نقش می‌نمایند و چون زنان به‌طور طبیعی بیش از مردان در عزت نفس خود به کیفیت شرایط خانوادگی وابسته‌اند و شخصیت آنها اتکا به نفس کمتری دارد، خوشنودی عمیق‌تری را تجربه می‌کنند.
با تولد فرزندان به دلیل کاهش مدت و کیفیت ارتباط زن و مرد و همچنین مشکلات و فرسودگی‌های ناشی از فرزندپروری، نمودار با افت محسوسی روبروست که معمولاً تا بیش از سنین نوجوانی فرزندان ادامه دارد؛چون در بازه تولد تا نوجوانی فرزند، با افزایش مشکلات و مسایل از یکسو و فرسودگی تدریجی والدین در مقابله با این مشکلات از سوی دیگر مواجه هستیم که به کاهش پیگیر رضایت از زندگی زناشویی می‌انجامد.
بر خلاف تصور عمومی موجود، روابط والدین و نوجوان با خشونت و سختی بیشتر همراه نیست، بلکه شکل‌گیری رابطه جدید بین شخصیت نویافته نوجوان و پدر و مادر، سختی‌های ناشی از تغییر رفتار نوجوان، کاهش اطاعت بی‌چون و چرا و افزایش به چالش کشیدن نظرات و اعمال والدین را تا حد زیادی برطرف می‌نماید.
پس از نوجوانی و جوانی و به تبع انتخاب شیوه زند¬گی توسط فرزندان، آسودگی خیال از یکسو و افزایش روابط دو نفری زن و مرد از سوی دیگر به خشنودی آنها سیر صعودی می‌بخشد.
این سیر گاهی در میانسالی و به دلیل تغییرات جسمی و روحی و بخصوص در بانوان، دچار سقوط می‌گردد که با افزایش سن و پذیرش ناخودآگاه این تغییرات و همچنین به دلیل رضایت از خط مشی فرزندان در زندگی مستقل خود، نمودار با شیب تندی راه صعود در پیش می‌گیرد.
بی تردید نمودار فوق یک حقیقت محض و بلامنازع نیست، بلکه تجربه معمولی است که هر انسان به احتمال زیاد با آن مواجه خواهد شد و بدیهی است که می‌تواند با تلاش، انگیزه، امید و ایمان، نارضایتی را لابه لای شادی‌های گاه و بیگاه خود و همسرش به دست فراموشی بسپارد.
 



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید