انجمن کلیمیان تهران
   

استانداردهای مدیریتی

   


نشریه پرواز
- اسفند  1390- شماره 29

 

مطمئناً تاکنون به استاندارد ISO1 در تبلیغات و برروی بسیاری از محصولات توجه کرده اید. امروزه در عرصه ی تجارت جهانی داشتن مدرک ISO برای شرکت های تولیدی یا خدماتی یک امتیاز محسوب می شود و یکی از شرایط اولیه در دادوستدهای بین المللی به شمار می رود. از این رو بسیاری از سازمان ها صرفاً جهت استفاده از ابعاد تبلیغاتی و جلب مشتریان اقدام به دریافت این مدرک می کنند. از طرفی دیگر، تصدیق شرکت گواهی دهنده به شرکت ها و مؤسسات ضمانت نمی کند که سیستم ISO در تمام طول روند تولید محصول یا ارائه ی خدمات کاملاً به کار می رود، بلکه تنها این را در نظر می گیرد که سیستم موردنظر نصب یا به کار برده می شود. بنابراین گاهی نداشتن شناخت صحیح و کامل درباره‌ی استانداردها ما را نسبت به کیفیت محصول یا خدماتی که به دنبال آن هستیم، گمراه می کند.
استاندارد از وضع قوانین و مقررات برای کالا یا خدمات به وجود می آید، همانند اینکه اگر بخواهیم فرآیند سفارش مواد اولیه در یک کارخانه را استاندارد کنیم؛ لیست کالاهای موردنیاز، زمان بین دو سفارش، مشخصات تأمین کنندگان، بودجه ی اختصاصی و ... را تعیین و از این پس این مراحل به عنوان استاندارد سفارش آن واحد در نظر گرفته می شوند.
ISO 14000،OHSAS 18001 وISO 9001 از کاربردی ترین استانداردهای مدیریتی هستند که شباهت زیادی در ساختار با یکدیگر دارند تا سازمان ها بتوانند به راحتی آن ها را با هم ادغام کنند و فعالیت های مستندسازی و ممیزی خود را به حداقل برسانند و سیستم مدیریتی یکپارچه یا IMS2 را ایجاد نمایند.
ISO 14000 یک استاندارد بین المللی برای سیستم مدیریت محیطی (EMS3) است. این گواهینامه به واحدی اعطا می شود که در درازمدت، برنامه های عملی برای کمک به پاکیزه ماندن محیط زیست و به حداقل رساندن نارسایی ها و صدمات به محیط مانند تغییرات آب وهوایی مضر، مسموم کردن آب یا زمین داشته باشد و آن ها را به درستی اجرا کند.
OHSAS4 18001 در پاسخ به نیاز سازمان ها به یک استاندارد سیستم مدیریت ایمنی و سلامت شغلی که به وسیله ی آن بتوانند سیستم مدیریتی خود را در زمینه های بهداشتی و ایمنی ارزیابی کنند، تدوین شده است. یک سیستم مدیریت ایمنی و سلامت شغلی، سازمان را در شناسایی، حذف و یا به حداقل رساندن خطرات مرتبط با سلامت و ایمنی کارکنان یاری می کند. این استاندارد برای کلیه ی صنایع و سازمان های مختلف تولیدی کاربرد دارد، اما موارداستفاده ی آن در شرکت های راه و ساختمان، خدمات عمومی مانند آب، برق، ارتباطات و سازمان های بهره برداری و نگه داری زیرساختارها و نیز کارخانه های صنعتی بیشتر می باشد.
ISO 9001 یک استاندارد بین المللی برای سیستم های مدیریت کیفیت است که موجب تمرکز مدیریت بر سازمان می شود. در این استاندارد با شعار »هرآن چه که انجام می دهید، بنویسید و هرآن چه که می نویسید را انجام دهید« تمامی فرآیندهای سازمان مکتوب می شوند. به عنوان مثال، یک دانشگاه برای گرفتن مدرک ISO تمامی فرم ها، دستورالعمل ها، مراحل و فرآیندهای ثبت نام، برگزاری امتحانات و فارغ التحصیلی را مستندسازی5 می‌کند.
دامنه ی استاندارد ISO 9001 نیز بسیار وسیع است و مختص سازمان یا کارخانه ی مشخصی نمی شود. هر سازمانی با هر محصول یا خدمتی که ارائه می دهد، می تواند مدرک ISO را دریافت کند.
پیاده سازی ISO در یک سازمان همانند اجرای یک پروژه است و هزینه ی آن به تعداد فرآیندها و تعداد پرسنل بستگی دارد. پس از عقد قرارداد با یکی از شرکت های ارائه دهنده ی گواهی نامه ی ISO -که در ایران به وسیله ی سازمان های واسطه صورت می گیرد- آموزش هایی به کارکنان داده می شود و پروژه گام به گام با کارکنان به پیش می رود. هر کارمند به نسبت وظیفه اش، فرآیندی که در آن مشغول به کار است را شرح می دهد و مستندسازی می شود. پس از این مراحل ممیزین داخلی که از بین افراد سازمان تعیین شده اند، دستورالعمل ها را بررسی می کنند و بعد از پیاده سازی سیستم و تأیید ممیزین داخلی، ممیز خارجی از طرف شرکت گواهی دهنده به سازمان مراجعه می کند و تک تک بندها را با تمامی جزئیات مورد بررسی قرار می دهد.
ISO دارای ٩ بند می باشد که ٥ بند اصلی آن عبارتند از: سیستم مدیریت کیفیت1، مسئولیت مدیریت2، مدیریت منابع3، تحقق محصول/خدمات و اندازه گیری4، تجزیه و تحلیل و بهبود5 که تمامی این الزامات باید در سیستم رعایت شوند. با این شیوه ی مستندسازی تمامی پرسنل در پروژه ISO مشارکت می کنند و سندهای ایجادشده سبب می شود تا با عوض شدن مدیریت بخش ها، خللی در فرآیندها به وجود نیاید و سیستم قائم به فرد نباشد.
در واقع ISO 9001 استاندارد محصول نیست و مربوط به نقص محصول نمی شود و هر شرکت دارای مدرک ISO لزوماً محصول با کیفیت تولید نمی کند. این استاندارد بر فرآیندهای مؤثر بر کیفیت تأکید می کند و کیفیت محصول و خدمات همان گونه که هستند، مکتوب می شود. ISO این اطمینان را به مشتری می دهد که تمامی فرآیندهای ضروری برای ارائه‌ی یک محصول یا خدمت پیاده شده اند. بنابراین با شفاف سازی صورت گرفته فرآیند رسیدگی به شکایات مشتری و شناسایی مشکلات آنان نیز آسان تر شده و موجب افزایش رضایت مشتریان و بهبود در سیستم می شود. به همین علت استانداردISO-9001 ، استانداردی مشتری مدار نام گرفته است.



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید