|
|
تعليمات ديني و فرهنگ قوم يهود
يهوديان در هر كشوري كه زندگي ميكردند سواد و معلومات را بين مردم رواج ميدادند. آنها در كشور خود بسياري از صنايع را به مردم مي آموختند. بسياري از آنها دانشمند، پزشك و يا معمار بودند. آنها نسبت به حكمرانان خود مطيع و وفادار بودند . شارلماني يكي از پادشاهان معروف، پاية حكومت نيرومندي را در اروپاي غربي نهاد. او بسياري از رابها و دانشمندان يهودي را تشويق نمود كه به كشورش بروند. در ميان اين افراد دانشمندي از يهوديان ايتاليا بنام كالونيموس بود. او در شهر مايانس آلمان دانشكده اي جهت تدريس تورات و تلمود و ساير علوم ديني يهود تأسيس كرد.
مفسران يهودي تورات و تلمود، در اروپاي غربي با مفسران اسپانيا اختلاف سليقه هايي داشتند. اين اختلاف در نحوة انجام مراسم و نمازها و سنت ها ظاهر ميشد. از اين جهت معتقدان به دين حضرت موسي (ع) از حيث انجام مراسم مذهبي اختلاف دارند و دو دسته اند :
الف - سفاراديها كه پيرو مكتب علماي اسپانيا بودند و بعداً در آفريقاي شمالي و خاورميانه و تركيه متفرق شدند .
ب- اشكنازيها كه پيرو مكتب علماي يهود اروپاي غربي هستند، در تمام اروپا و آمريكا پراكنده شده اند.
بايد دانست كه اين دو فرقه دربارة قوانين كلي و تورات و انبياء و اصول دين هيچگونه اختلافي ندارند. بزرگترين مفسر تلمود در اروپاي غربي راشي نام دارد كه در شهر ترويز فرانسه چشم به جهان گشود. راشي ابتدا نزد پدر خود تحصيل مي نمود ولي پس از اينكه بزرگ شد به «يشيوا» يا دانشكدة علوم ديني «وُرمز» و از آنجا به يشيواي “مايانس” رفت. او پس از ياد گرفتن تفسير از استادان خود به مولد خويش بازگشت. از تمام نقاط فرانسه براي او سئوالاتي دربارة تورات و تلمود فرستاده ميشد و او پاسخ ميداد. او همواره به يهوديان سفارش ميكرد : «خود را وقف رواج دادن صلح نمائيد، براي مبارزه با بدي و فساد بايد خوب و سازگار باشيد.» طولي نكشيد كه مريدان و شاگردان بسياري در اطراف راشي جمع شدند. او در ترويز يشيوائي تأسيس كرد . او دوبار بر تلمود تفسير نوشت. تفسير هاي راشي خلاصه و مختصر و در عين حال بسيار دقيق و صريح است. اين تفسير برجسته ترين تفسيري است كه تا كنون نوشته شده است. بمحض اختراع چاپ، اولين كتاب عبري كه در سال 1475 به چاپ رسيد تفسير راشي بود. اين كتاب به زبانهاي انگليسي و آلماني و چند زبان ديگر ترجمه شده است. اين استاد بزرگ در سال 1105 ميلادي در سن 65 سالگي وفات يافت.
|
|