انجمن کلیمیان تهران
   

شرین طالع همدانی - مهاجرت و فرهنگ ایرانی یهودی

   

 

فروردين 85
شرگان انور زاده

Shrin Talee-شیرین طالعاشاره: اين گفتگو در فرصت بسيار كوتاهي كه خانم شيرين طالع، در ايران بودند، تنظيم شده است كه باعث شد مطالب به صورت اختصار عنوان شود.

لطفاً خودتان را معرفي بفرماييد.
شيرين طالع هستم، متولد تهران و به قول سهراب سپهري، پيشه‏ام نقاشي است. البته نقاشي مشكلات مردم. رشته‏ام روانشناسي كودك است و در تهران فارغ‏التحصيل شدم و حدود 10 سال، مديريت مهدكودك يلدا را به عهده داشتم و همچنين، برنامه‏ريزي برنامه‏هاي مهد، به عهده من بوده است و عضو سازمان بانوان يهود ايران بودم و از سيزده سالگي در «خانه جوانان يهود تهران» شروع به فعاليت كردم و در خانه جوانان، سردبير نشريه «نيت» كه زيرمجموعه خانه جوانان يهود بود، بودم. به طور كلي، هميشه به مقتضاي خانواده خود و ارزشي كه در خانواده، براي اجتماع قائل بودم، در كنار جامعه، به خدمت مشغول بودم.

اكنون در آمريكا، مشغول به ادامه تحصيل در مقطع كارشناسي ارشد هستم. تا با ياري خداوند به گرفتن مدرك دكترا نايل آيم و مايلم دكترايم را نيز در كشور خودم، ايران بگيرم. حدود بيست سال پيش ازدواج كرده‏ام و دو پسر 19 و 17 ساله دارم.

درباره زندگي يهوديان آمريكا بگوييد.
درباره زندگي يهوديان در آمريكا بايد بگويم، ايراني‏ها، دو قسمت هستند. گروهي كه در ايران هم مثل اينجا بودند و از آنجايي كه در آمريكا، همه چيز در نهايت است، چه مثبت و منفي، خيلي از ايراني‏ها، خيلي از ارزش‏هاي بي‏ريشه غربت را گرفته‏اند و هر چيزي كه ريشه اصيل نداشته باشد و به معنويت برنگردد، كامل نيست.

بعضي از ايراني‏ها مسائل مادي، برايشان مسأله مهمي است و دائم در هراس هستند كه نتوانند زندگي را تأمين كنند و بنابراين، پا روي ارزش‏ها مي‏گذارند و اين بنيان خانواده را متزلزل مي‏كند.

مردها، به خاطر اين كه - به خصوص قشر تحصيل‏كرده- با بيكاري مواجه مي‏شوند، پس زن‏ها به سركار مي‏روند و نقش افراد در خانواده به صورت سنتي، معنايي را كه در ايران داشت، ندارد. البته هنوز محبت خانوادگي وجود دارد ولي نه به شدت ايران. چهارچوب خانوادگي به شكل ايران، معنايي ندارد. هر چه بچه‏ها كوچك‏تر هستند فرهنگ ايراني هم كمتر است. البته آن چه مسلم است، ارتباط بين والدين است. به هر حال، فرهنگ آمريكا، تأثير زيادي بر ايراني‏ها دارد و مهم است كه ما اين فرهنگ را چگونه تعبير و تفسير كنيم. مهم اين است كه ارزش‏هايي كه در خانواده ما حاكم است، چيست. مهم اين است كه ما چگونه فكر مي‏كنيم و چقدر ديد باز داريم و چقدر انعطاف داريم و چطور مي‏توانيم در آن جامعه برخورد كنيم و چطور رفتار كنيم.

از ازدواج در آمريكا بگوييد.
به طور كلي در ازدواج‏هاي آمريكا، مادي‏گرايي بيشتر از ايران نقش دارد. البته پسرها، هنوز در عمق وجودشان، دنبال دختري با خصلت‏هاي خاص ايراني مي‏گردند. مانند: اصالت، نجابت و سازگاري. البته توقع دخترها بالاست. ضمنا ناگفته نماند كه به علت وجود مسافريني كه از آمريكا مي‏آيند، گاهي فرهنگ ايراني‏هاي مقيم آمريكا و عادات و اخلاق آن‏ها در ايران هم ديده مي‏شود.

در موقع ازدواج بهتر است دو نفر از نظر مذهبي، جايگاه و پايگاه مشخص و يكساني داشته باشند. متأسفانه طلاق در آمريكا زياد و راحت است و طرفين به راحتي پا روي تعهدات خود مي‏گذارند و جدا مي‏شوند.

زن‏ها در آمريكا، حق خود را شناخته‏اند. البته درباره كلمه حق و معناي آن، راه به خطا پيموده‏اند و از بخش منفي آن استفاده مي‏كنند. اين به ضرر زندگي‏شان تمام مي‏شود.

اما با تمام اينها بايد گفت: «در آمريكا باري از زندگي هم روي دوش زن‏هاست» و در نتيجه، حرمت بيشتري برايشان قائل هستند و اين فرهنگ، در ايران هم مشاهده مي‏شود.

در تربيت بچه‏ها، خود خانواده عامل مهمي است. سطح درسي در مقاطع مقدماتي در ايران بالاتر است. البته رقابت درسي در ايران هم فشرده‏تر است. امكانات تحصيلي در آمريكا بيشتر است و فرهنگ باارزشي كه در ما يهوديان ايراني است، ارزشي است كه براي علم قائل هستيم. قشر عظيمي از پزشكان، استادان دانشگاه، وكلا، مهندسين، تجار بزرگ در تمام پيشه‏ها ايرانيان يهودي هستند. اين برمي‏گردد به فلسفه يهود، كه از ابتداي يهوديت، هر جا كه مدرسه بوده، كنيسا هم در كنار آن بوده و اين نشان مي‏دهد كه ما تا چه حد به فرهنگ و علم اهميت مي‏دهيم و ارزش قائليم و بچه‏هاي ما در علم و تحصيل در آمريكا هم موفق هستند.

به نظر من، يكي از علت‏هاي مهاجرت ايرانيان، اهميتي است كه خانواده‏ها براي بهبود كيفيت تحصيل در سطوح بالاتر قائل هستند فرزند قائل است. مهاجرت، براي ما ايرانيان، بسيار سخت است. زيرا ما از كشوري مي‏آييم كه مهد تمدن و فرهنگ است و زادگاه حافظ و مولوي است و غنايي كه در فرهنگ ايران است، در فرهنگ ما يهوديان نيز اثر به سزايي داشته است. هنگامي كه ما مهاجرت مي‏كنيم، غالباً روي فرهنگ آبا و اجدادي خود و تمامي نيات و ارزش‏ها و اعتقاداتي كه داريم پا مي‏گذاريم. اين به آن معني نيست كه يهودي، ايراني بودن خود را فراموش مي‏كند، اين طور نيست. با شهامت مي‏گويم كه تمام ضربه‏هايي كه مهاجرت به يك خانواده مي‏زند در تمام اديان يكسان است. اين احساس عدم تعلق به ايران نيست، بلكه فقط به خيال داشتن امكانات بهتر، براي آينده‏اي نامشخص است.

با تشكر از شما كه در اين مصاحبه شركت كرديد، براي شما و خانواده‏تان سلامتي و موفقيت آرزو داريم.



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید