انجمن کلیمیان تهران
   

لرد داود آلیانس

   

 

دي 83

از محله درب زنجير كاشان ... تا مجلس اعيان انگليس

 

davood aliance-لرد داود آليانسداود آليانس كه ارديبهشت ماه امسال به كسب عنوان «لرد» نائل شد، نخستين ايراني است كه به مجلس اعيان انگليس وارد شده است.

لرد داود آليانس كه به لرد ديويد آليانس معروف است، در سال 1311 در محله درب زنجير كاشان در خانواده‏اي كليمي به دنيا آمد و تا 13 سالگي در آنجا ماند. پس از آن كه از ادامه تحصيل بازماند، راهي تهران شد و در يكي از حجره‏هاي بازار تهران به شاگردي پرداخت و تا 17 سالگي، همان جا مشغول فعاليت كاري براي امرار معاش خود بود. وي از آنجا كه نتوانسته بود به تحصيلات خود ادامه دهد، به ناچار شب‏ها سعي مي‏كرد از وقت آزاد خود، جهت آموختن دروس آكادميك بهره ببرد، به گونه‏اي كه دوستانش نقل مي‏‎كنند كه وي در رشته حسابداري، نسبت به ديگر همكارانش سرآمد بوده و توانايي زيادي در كسب علم از خود نشان مي‏داده است.

در سال 1329، داوود آليانس به كشور انگلستان و شهر منچستر مهاجرت كرد. يكي از نخستين فعاليت‏هاي او، خريد پارچه براي ايران بود. او سپس با خريد يك شركت بزرگ سفارش كالا از طريق پست ميل اُردر (Mail Order) به نام اِن براون (N.Brown) و توسعه آن، دامنه فعاليت‏هاي خود را گسترش داد.

وي شركت توليدي منسوجات «كوتز وايلا» را زماني پايه‏گذاري كرد كه صنعت منسوجات، رو به شكست مي‏رفت. طولي نكشيد كه اين شركت به بزرگ‏ترين موسسه توليد منسوجات در انگليس تبديل شد و بيش از 75 هزار كارگر و كارمند را در صدها كارخانه در 65 كشور جهان به استخدام خود درآورد.

البته بايد يادآور شد كه فعاليت‏هاي داوود آليانس به تاسيس شركت‏هايي در زمينه بيمه، بانك، ساختمان و مهندسي هم توسعه پيدا كرد.

به گفته كارمندانش، در اعتصابات كارگري دهه 80 انگلستان، در هيچ‏كدام از كارخانه‏هاي تحت مديريت او اعتصابي صورت نگرفت. لرد آليانس حكايت مي‏كند كه در پاسخ به گله رييس يك اتحاديه كارگري به او كه مي‏گويد، تو فكر مي‏كني از دل گرسنگان و كارگران اطلاع داري، مي‏گويد كه شب‏هاي زيادي را بدون غذا و تنها با نوشيدن آب به صبح رسانده است.

او مي‏گويد: در هيچ زماني حاضر نبوده است كاري را به كسي محول كند كه خود و فرزندش از انجام آن ناتوان باشند.

به اين ترتيب، لرد آليانس با خريد كارخانجات در آستانه ورشكستگي و تبديل آن به مؤسسات بزرگ تجاري و صنعتي، به عنوان سمبل نجات اقتصادي صنعت نساجي شهر منچستر و پادشاه نساجي انگلستان معروف شد.

اندكي بعد، او لقب «سر» را از ملكه اليزابت دوم گرفت و سرانجام در ارديبهشت ماه امسال از سوي حزب ليبرال دمكرات به مجلس اعيان انگليس، راه يافت.

«هفته‏نامه بازتاب»، ضــمن انــجام مصاحبه‏اي با آقاي آليانس، نقطه‏نظرات نامبرده را در مورد مسائل گوناگون جويا شده است.

* راز موفقيت شما در زمينه اقتصادي چيست و به جواناني كه به دنبال كسب موفقيت‏هاي سالم در زمينه اقتصاد تجارت هستند، چه توصيه‏اي مي‏‎كنيد؟

- توصيه ‏ام به جوانان، اين است كه هيچ‏گاه صرفا جوياي ثروت نباشند، بلكه جوياي پيشرفت‏هاي فكري، توانايي در حرفه و خدمت به جامعه خود باشند. هر كسي بايد به دنبال كاري برود كه به آن علاقه دارد، هرگز نبايد كاري را انجام دهيم كه به آن علاقه نداريم، چرا كه تنها در آن صورت است كه انسان مي‏تواند به راحتي به موفقيت برسد.

* ايرانيان موفق خارج از كشور، چه نقشي را در حل مشكلات كشور و انتقال تكنولوژي، سرمايه و بهبود مديريت در داخل، مي‏توانند داشته باشند؟

- بزرگ‏ترين سرمايه كشورمان، نيروي انساني متفكر و توانمند است، اما اين نيرو تنها در محيطي آزاد، امن و قانونمند و شفاف مي‏تواند به اوج قدرت خود برسد. تحصيلات عالي، مشاغل دولتي و ميدان سياست مي‏بايد به روي همه شهروندان باز شود تا آنان بتوانند براي پيشرفت و موفقيت شخصي و حرفه‏اي خود، توانمند شوند. چرا كه هيچ مملكتي نتوانسته و نخواهد توانست، در بخش اقتصادي، بدون داشتن كارآفرينان و بازرگانان و افراد متخصص به موفقيت حايز اهميت دست پيدا كند. البته بايد تأكيد كنم كه تكامل و پيشرفت اقتصادي بدون داشتن امنيت سياسي، قضايي و اجتماعي ممكن نخواهد بود. اقتصاد كشور، نيازمند سرمايه‏ گذاري وسيع و مؤثر خارجي است و تا زماني كه شفافيت در كليه شئون مالي و اقتصادي و برابري در مقابل قانون عملي نشود و علاوه بر اين، مبارزه ريشه‏اي با فساد، مبارزه با تجارت قاچاق و بازار سياه به صورت كامل برقرار نشود، جلب سرمايه‏ هاي خارج از كشور، عملا ناممكن خواهد بود . ايرانيان خارج از كشور كه با بهره‏گيري از جو سياسي، اجتماعي، اقتصادي آزاد و شفاف و امنيت قضايي خارج از كشور، به موفقيت‏هاي شاياني دست يافته‏اند، مي‏خواهند اطمينان داشته باشند كه شركتشان در امور مملكتي از لحاظ سياسي، اقتصادي و اجتماعي براي ايران مفيد خواهد بود و خدماتشان بر باد نخواهد رفت.

* وضعيت ايرانيان خارج از كشور را چگونه ارزيابي مي‏كنيد و به نظر شما، چه بخشي از آنان به انتظارات خود دست يافته ‏اند؟

- امروزه در بيشتر مراكز علمي اروپايي و آمريكايي، دانشگاه‏ها و بيمارستان‏ها، ايرانيان زيادي مشغول به كارند و در همين حال، كارآفرينان و بازرگانان ايراني در دنيا، از جمله موفق‏ترين گروه‏هاي اقتصادي هستند، به گونه ‏اي كه ايرانيان در رشته ‏هاي صنعتي، به مقام‏هاي بالايي دست پيدا كرده‏اند. آنان مي‏توانند پشتوانه اقتصاد ايران باشند. اشخاصي كه من در خارج با آنان برخورد كردم و تا اندازه‏اي مي‏شناسم، نمايندگان مردم ايران هستند.

* ارتباط بين ايران و كشورهاي غربي در چه صورت مي‎‏تواند به توسعه و پيشرفت كشور منجر شود و آيا ارتباط فعلي كه بيشتر به واردات كالاهاي صنعتي و غيره از غرب به ايران منحصر شده است، مشكلي از ايران حل مي‏كند؟

- دولت بايد بخش تعاوني و خصوصي را تقويت كند تا بتواند به ميزان زيادي بر مشكلات اقتصادي فايق آيد. به عنوان مثال، تجربه خصوصي‏سازي كشور انگلستان، نمونه‏اي از تجربه موفق خصوصي‏سازي را نمايان مي‏سازد. پس از دهه 80 ، خانم تاچر – كه پس از آن عقايد او به تاچريسم معرو شد – اقدام به شوع خصوصي‏سازي در شركت‏هاي دولتي در انگلستان كرد و با آن كه در دهه 70 ، كشور انگلستان دچار ركود شديد اقتصادي بود، با روي كار آمدن تاچر، انجام كارهايي از قبيل واگذاري اختيارات دولتي به بخش خصوصي و همچنين واگذاري صنايع فولاد و صنايع نفت و همچنين خصوصي‏سازي راه‏آهن و مخابرات و واگذاري دو شركت بزرگ مخابرات و راه‏آهن، شكوفايي اقتصاد انگليس آغاز شد. در حالي كه عملا پيش از خصوصي‏سازي، انگلستان از غافله پيشرفت و رقابت جهاني بازمانده بود و اين اقــــدامات، باعث

شد تـــا رشد اقتصادي انگلستان، سير صعودي را گـــــذرانده و

عملا بتواند خود را به عــنوان يــــكي از قـــطب‏هاي اقتصادي اروپــا مطرح كند، اما ناگفته نماند كه اقتصاد انگليس در اواخر دوره نخست‏وزيري مارگارت تاچر – به علت ركود اقتصاد جهاني – دچار بحران شد و تورم و بهره بانكي به رقم‏هاي 14 و 12 درصــــدي رسيد، اما پس از چندي دوباره روند عادي خود را پيدا كرد. در هر صورت، حزب محافظه‏كار در انتخابات شكست خورد و حزب كارگر روي كارآمد و اقتصاد، روند عادي خود را پيدا كرد. اين تحولات بدون فضاي باز سياسي و اجتماعي و امنيت قضايي، ناممكن بود.

از سوي ديگر، گسترش اقتصاد بخش غيرنفتي كشور كه نيازمند بازارهاي بين‏المللي است، بدون عضويت در سازمان بين‏المللي تجارت جهاني، بسيار مشكل به نظر مي‏رسد.

* رابطه كليميان ايران با نظام جمهوري اسلامي و وضعيت حقوقي و اجتماعي آنان در مقايسه با ديگر كشورهاي اسلامي و جهان را چگونه ارزيابي مي‏كنيد؟

- كليميان از دوره كوروش كبير در ايران بوده‏اند و در پيشرفت و توسعه ايران، سهيم بودند. به دليل فرهنگ منحصر به فرد و روحيات ايرانيان، هيچ‏گاه برخوردهاي نژادي، نسل‏كشي و اعمال غيرانساني كه در بسياري از كشورهاي آسيايي، اروپايي و آفريقايي و ديگر نقاط جهان انجام شده، در ايران سابقه نداشته است و يهوديان ايران در كنار ديگر اقليت‏هاي مذهبي، همواره در امنيت و آرامش زندگي كرده‏اند و از حقوق قانوني خود مانند داشتن نماينده در مجلس، انجام آزادانه فعاليت‏هاي مذهبي، دارا بودن مدارس اختصاصي و .... برخوردارند. به عبارتي روشن‏تر، وضعيت زندگي كليميان در ايران، به مراتب بهتر از شرايط مسلمانان در برخي از كشورهاي اروپايي است. كليميان ايران نيز متقابلا فداكاري زيادي براي ايران كرده‏اند و تعداد قابل توجه شهدا و جانبازان كليمي در دفاع از ايران، نشان‏دهنده وفاداري آنان به ايران است.

* نظر شما درباره وضعيت فعلي فلسطين و تخريب منازل فلسطينيان از سوي دولت اسراييل و قرباني شدن انسان‏هاي بي‏گناه چيست و آيا مشكل فلسطين با شيوه فعلي دولت اسراييل حل مي‏شود؟

- هيچ انساني از اين كه مي‏بيند، زنان و كودكان فلسطيني در خانه‏هاي خود كشته مي‏شوند، لذت نمي‏برد، همان‏گونه كه درد و رنج شهروندان غيرنظامي كه قرباني عمليات‏هاي متقابل فلسطين مي‏شوند، آزاردهنده است.

واقعيت تلخ، آن است كه در اين جنگ بي‏پايان، تنها انسان‏هاي بي‏گناه قرباني مي‏شوند و هيچ نتيجه‏اي جز خرابي به بار نمي‏آورد. سياست‏هاي دولت تندرو و تل‏آويو، تنها آتش جنگ و كشتار را مشتعل‏تر مي‏كند و تنها راه‏ حل مشكل فلسطينيان و اسراييل، راه ‏حلي انساني و دمكراتيك است.

 halevi



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید