انجمن کلیمیان تهران
   

نظام بخشی و نظارت بر نحوه استفاده از فناوری اطلاعات در خانه

   

 

آتوسا آرمین
فروردین  1382
 

در پی فراخوان مقاله که از سوی وزارت آموزش و پرورش در زمینه فناوری اطلاعات و پیامدهای آن در اسفند ماه سال 81 صورت گرفت، مقاله زیر از سوی آتوسا آرمین، عضو کلیمی انجمن اولیاء و مربیان به دبیرخانه مربوط ارسال شد. این مقاله از بین بیش از 2500 مقاله ارسالی از سوی کارشناسان امر از سراسر کشور به عنوان یکی از 10 مقاله برتر برگزیده و در کتابی به همین نام چاپ شده است.
در همایشی که در تاریخ 31 اردیبهشت 82 با حضور مدیران کل و معاونت آموزش و پرورش برگزار شد، مقاله مذکور توسط نگارنده آن ارئه شد و جوایزی به آن تعلق گرفت.

                                                                          ***
در جهان امروز گسترش بهره گیری از فناوری اطلاعات امری است که نه تنها کشورهای صنعتی و پیشرفته بلکه کشورهای در حال توسعه را نیز در برگرفته و تاثیر آن در تمامی امور حتی امور روزمره نمایانگر است . سهولت و سرعت زیاد تبادل اطلاعات در کلیه زمینه ها اعم از علمی ، خبری، تفریحی و غیره، دست یابی به آن ر برای اکثریت قشر متوسط جامعه ممکن ساخته است .
در این میان ، نقش خانواده در نحوه به یادگیری درست و موثر این پدیده فراگیر ، اهمیتی خاص یافته ، نقش خانواده ایرانی به طور خاص، حساس ترین و دشوارتر می نماید.
با توجه به این که پای بند به اصول و اعتقاداتی هستیم که ریشه در مذهب، سنت، تاریخ و شرایط اجتماعی دارد و این اصول شامل یک سری بایدها و نبایدها ، حفظ حرمت ها و حریم ها و تعاریفی است که برای ما به صورت منطق تثبیت شده است، و لیکن بسیاری از این اصول و دیگر هنجارهایی که حفظ و رعایت آنه برای ما مسلم می باشد، از سوی نوجوان امروزی مورد چون و چرا و پرسش قرار می گیرد. حال مشاهده این امر که فرزندان ما به آشنایی جزئی با دنیای جدید و متفاوت عرضه شده در اینترنت در تطبیق خود با جامعه و والدین دچار تضاد می شوند، احساس خطر را در ما به وجود می آورد که اگر دست آنان را از دسترسی به این محیط پرجاذبه و با اطلاعات گوناگون پالایش نشده اش باز بگذاریم ، با چگونه واکنش هایی از سوی آنان مواجه خواهیم شد و از آنجا که رنگ باختگی اعتقادات اصولی و باورهایمان از سوی نسل جدید را بر نمی تابیم ، شاید که آسان ترین راه رفع این دغدغه ، ایجاد محدودیت بی حد و حصر در استفاده از اینترنت باشد. ابتدا باید دید که این راهکار تا چه زمانی نتیجه بخش خواهد بود و آیا محروم ساختن نوجوان از اصلی ترین و مهم ترین منابع علمی در سنین فراگیری صحیح می باشد و کلاً چه پیامدهایی خواهد داشت.
تا چندی پیش جراید، مطالبی را به عنوان عجایب دنیای امروز در مورد پزشکانی مطرح و منتشر می ساختند که بیمارانی که به ضرورت شغلی در نقاط دیگر جهان بودند، از طریق شبکه اینترنت مورد مداوا قرار می دادند. در حالی که امروز وجود کنفرانس های علمی و فرهنگی که شرکت کنندگان در آن به صورت پراکنده در سراسر دنیا حضور دارند یا تشکیل کلاس های درس اینترنتی امری رایج و عادی به نظر می رسد. مضافاً آن که کارشناسان تکنولوژی آموزشی یکی از طرق جالب آموزش را شرکت در جلسات اینترنتی یا بازی های کامپیوتری شناخته اند. امروزه شاهد این امر هستیم که بسیاری از اساتید دانشگاه های معتبر جهان کلاس های درس اینترنتی را پر جاذبه تر و طرفداران آن را بیش از کلاس های حضوری یافته اند و اقدام به تشکیل جلسات درس غیر حضوری از طریق اینترنت نموده اند. چندی پیش دانشکده حقوق دانشگاه هاروارد اقدام به ساختن یک Weblog مختص آموزش و تبادل اطلاعات آکادمیک بین اساتید و دانشجویان نموده است، (نقل از روزنامه همشهری ، 26 اسفند 1381). در حالی که وبلاگ ها در نظر عموم محیطی جهت وقت گذرانی است و ورود به آنان بی ثمر می باشد.
حال که اتخاذ سیاست محدود سازی بی حدوحصر را در دراز مدت ناتوان ارزیابی کرده و در می یابیم که این راهکار نتایج مورد نظر ما و همگام با دنیای مدرن امروز را در پی نخواهد داشت، باید با صرف وقت و بهره جویی از نظرات و تجارب اشخاص صاحب نظر جهت الگوسازی و نظام بخشی استفاده از اینترنت و کامپیوتر بکوشیم. در این راستا نظارت صحیح نه تنها می تواند از عوارض ناخواسته بکاهد بلکه با ارائه برنامه برای رده های سنی مختلف می توان از علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات جهت آموزش و ارتقاء سطح علمی نسل نوجوان بهره گرفت.
نگارنده این سطور، مادر یک کودک پایه اول دبستان می باشد که توجه خود را معطوف به برنامه ریزی برای سنین دبستان داشته است.
1- گام نخست ایجاد محدودیت زمانی در مورد استفاده از کامپیوتر است . کودک باید به تدریج دریابد که طول مدت استفاده از کامپیوتر برای افراد خانواده با توجه به کاربردی که برای هر یک دارد، تعریف می شود و زمان و مدت استفاده برای هیچ یک از اعضای خانواده نامحدود و بی قید و شرط نمی باشد و بایستی کودک را مقید به استفاده از کامپیوتر، آن هم تنها در اوقاتی که یکی از والدین در منزل حضور دارند بنماییم. این امر با مطرح ساختن این که شاید دستگاه دچار مشکلی شود که کودک به تنهایی قادر به رفع آن نیست توجیه پذیر است. در گام های بعدی می توان کودک را به یادگیری مفاهیم پایه و مرتبط به کامپیوتر تشویق کرد.
2- تشویق و ایجاد انگیزه در کودک جهت یادگیری زبان انگلیسی که می توان گفت غالب بازیهای کامپیوتری و برنامه ها به این زبان طراحی شده اند. خاطر نشان ساختن این مطلب که افراد بدون تسلط به این زبان، جایی در آینده محیط های علمی و شبکه جهانی نداشته و قادر به دست یابی به اطلاعات نیستند، در ایجاد انگیزه فراگیری زبان سهم بسزایی دارد. توجه به این امر که این سنین بهترین زمان برای یادگیری زبان های بیگانه است و استفاده از بازی های طراحی شده جهت آموزش زبان، می تواند مثمرثمر باشد.
3- یکی از ضروریات استفاده از کامپیوتر و یادگیری علوم مرتبط به آن، داشتن اطلاعات ودرک عمیق مفاهیم ریاضی است. از این طریق ما می توانیم کودک را به فراگیری مفاهیم ریاضی و همچنین آن دسته از محاسباتی که سرعت و دقت عمل را افزایش می دهند تشویق کنیم. استفاده از بازی هایی که جهت افزایش دقت عمل و به یادگیری تفکر و هوش کودکان طراحی شده اند مفید به نظر می آید.
4- تشویق کودک به استفاده از برنامه هایی که به طرق گوناگون جنبه آموزشی دارند، نظیر آموزش زبان فارسی و آشنایی با مشاهیر علم و ادب ایران که بدین ترتیب می توان از طریق سرگرمی و آموزش غیر مستقیم، کودک را تعلیم داده و مشتاق به فراگیری نمود.
در پایان شایان ذکر است که سیاست هایی که از سوی خانواده ها اعمال می گردد، به سبب محدودیت آگاهی خانواده از روش های برتر تکنولوژی آموزش و روانشناسی کودک و نوجوان ممکن است که وزارت آموزش و پرورش که متولی امر آموزش بوده و کارشناسان بسیاری در زمینه های مختلف آموزشی، پرورش روانشناسی، جامعه شناسی و دیگر تخصص های مرتبط را در اختیار دارد و همچننی به منابع نوین دسترسی دارد، اقدام به برنامه ریزی مدون نموده و خانواده ها را در امر نظام بخشی و نظارت بر استفاده از فناوری یاری بنماید.



 

 

 

Back Up 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید