انجمن کلیمیان تهران
   

جشن سوكوت (سايبانها)

   

 

رحمن دلرحیم
مهر
1384

در عیدت شادی كن
كاملاًَ شاد باش (كتاب تثنیه فصل 16 یه 15-14)
كلمه سوكوت جمع كلمه عبری «سوكا» به معنی سیه‏بان است. سوكا بنی موقت، كه سقف آن از شاخه و برگ درخت درست شده و در یام عید سوكوت (عید سیبان‏ها) برپا می‏شود. در تورات مقدس سفر لاویان فصل 23 یه‏هی 42 و 43 آمده «زطبعو وصزع صزلو اداح ...» «هفت روز در سیبان‏ها ساكن شوید ......................... به خاطر این كه نسل‏هی (بعدی) شما بدانند كه بنی‏اسرائیل را هنگامی كه آنها را از مصر بیرون آوردم در سوكوت (سیبان‏ها) ساكن نمودم». این جشن در 15 ماه عبری تیشری شروع می‏شود و 9 روز ادامه دارد. از این 9 روز 7 روز آن سوكوت است و روز هشتم صداذا لئقو (شمینی عصرت) نام دارد و این عید روز هشتم ارتباطی به عید سوكوت ندارد و روز مخصوصی است و روز نهم هم جشن صدتو وعقر (سیمحت تورا) نام دارد. و به مناسبت به انجام رسیدن قرائت 5 سفر تورات در عرض یك سال برگزار می‏شود.
عید سوكوت عید جمع‏آوری محصول هم می‏باشد، چون این جشن جنبه كشاورزی دارد، پس از جمع‏آوری محصول به پاس نعمت‏هی بی‏كرانی كه خداوند به ما ارزانی داشته است، چهار نوع از محصولات زمین را در دست گرفته و براخا (دعا) مخصوص را می‏خوانیم و این چهار نوع عبارتند از : ترنج، شاخه درخت خرما، شاخه درخت مورد، شاخه درخت بید. این عمل طبق فرمانی كه در تورات، كتاب لاویان فصل 23 یه 40 داده شده است انجام داده می‏‏شود.
می‏دانیم كه زمان خروج بنی‏اسرائیل از مصر، در 15 ماه عبری نیسان یعنی در فصل بهار واقع شده است، لذا منطقی به نظر می‏رسد كه مراسم سكونت در سوكا نیز در همان هنگام یعنی در فصل بهار انجام شود. اما چرا خداوند اجری این مراسم را به 15 ماه عبری تیشری در فصل پییز موكول نموده است؟ دانشمندان یهود برای این سؤال چند جواب داده‏اند:
1- در تلمود، گماری سوكا (11 ب) آمده: ربی الیعزر می‏فرمید كه در بیابان سینی، ابرهی جلال الهی از بنی‏اسرائیل محافظت می‏كردند و برای آنها همانند سیبان (سوكا) بودند. لذا مراسم جشن سوكوت در این زمان انجام می‏شود.
2- دلیل دیگر واقع شدن این جشن در پانزده ماه عبری تیشری، دنبال كردن روز بزرگ كیپور (روزه كیپور) است. فردی كه آئین روز كیپور را به خوبی برگزار نموده و گناهان او مورد بخشش قرار گرفته‏اند نیاز به مكان و فرصتی دارد كه در آن به تفكر پرداخته و درباره اصلاح مسیر ینده زندگی خود بیاندیشد. درباره چگونگی ادامه راه زندگی مناسبی كه مطابق با خواسته خداوند باشد، فراهم ‏سازد.
3- این مراسم در فصل پییز انجام می‏شود كه همه مردم سیبان‏هی موقت خود را جمع‏آوری كرده و برای فرار از سرما و باران به خانه‏هی خود باز می‏گردند. در این هنگام است كه بنی‏اسرائیل سوكاهی (سیبان‏هی) خود را برپا كرده و حقیقتاً نشان می‏دهند كه بدون لذت و منفعت شخصی و فقط جهت كسب رضیت خالق خود این فرمان الهی را انجام می‏دهند.
4- با توجه به یات تورات مقدس درباره اعیاد سه‏گانه صنص قیناح، پسح (عید فطیر)، شاووعوت (اعطی ده فرمان) و سوكوت (سیبان‏ها)‌ملاحظه می‏شود كه خداوند درباره این عید سوكا، (سیه‏بان) بیش از سیر اعیاد بر شادی جامعه تأكید می‏ورزد. چنانچه در تورات مقدس كتاب تثنیه فصل 16 یات 14 و 15) گفته شده است عصدتو زتیم در عیدت شادی كن و یا عرااو فم صدت در این عید كاملاً شاد باش.
5- با یك نگاه عمیق‏تر، می‏توان همین روند را در تاریخ اولیه بنی‏اسرائیل نیز مشاهده كرد. آنها در پسح (عید فطیر) از بندگی رها شده و از مصر خارج شدند. با وجود دست‏یابی به آزادی، آنها از ینده خود مطلع و مطمئن نبودند، لذا شادی آنها كامل نبود. در شاووعوت (عید اعطاء ده فرمان) خداوند تورات را به آنها اعطا نمود و جامعه نتیجه یمان خود به خداوند را مشاهده كرد و اما آنها هنوز این تعالیم الهی را به مرحله اجرا نگذاشته بودند و همچنان شادی آنها ناقص بود. در عید سوكوت (سیبان‏ها) مدت‏ها از زمان اعطی تعالیم الهی تورات می‏گذشت و آنها با اجری فرمان‏هی خداوند طعم و لذت آن را چشیده بودند و اكنون می‏توانستند به طور كامل به شادمانی بپردازند و خدی خود را سپاس بگویند.
مقالات مرتبط:
اعیاد سه‌‌گانه



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید