انجمن کلیمیان تهران
   

پای صحبت‌های مهندس معتمد

   

 

پاییز 1387


موریس معتمد- آقای مهندس معتمد با تشکر از این که امروز وقتتان را به ما دادید، شاید کم‌تر کسی پیدا شود که مهندس معتمد را با توجه به فعالیت‌هایی که در جامعه کلیمیان داشته، نشناسد. شما به عنوان نماینده‌ی جامعه‌ی کلیمیان ایران در مجلس شورای اسلامی با فعالیت‌هایی که انجام داده‌اید، تاثیر به‌سزایی را در روند تعامل جامعه‌ی کلیمی با دیگر جوامع گذاشته‌اید و این، خود یک شناخت خوبی را از شما ارائه کرده است. من دوست دارم شما برای خوانندگان مجله از خودتان بگویید و توضیح دهید که از چه سنی و چه طور فعالیت‌های اجتماعی را شروع کردید؟
_ فعالیت‌های من به 28 سال قبل برمی‌گردد و آن زمانی بود که اساس نامه‌ی جدید انجمن نوشته می‌شد و ما در جلسات تدوین اساسنامه‌ی جدید شرکت می‌کردیم و بعد از آن با توجه به این‌ که قرار شد کشتارگاهی خاص جامعه‌ی یهود ایران ساخته شود، از من هم دعوت شد در کمیته‌ی املاک با توجه به کار تحصیلات خودم در رشته‌ی مهندسی عمران، در زمینه‌ی ساخت و ساز این مجتمع فعال باشم.کم‌کم من در کمیته‌ی املاک انجمن جذب شدم و فکر می‌کنم توانستم چهره‌ای فعال از خودم نشان دهم. بعد از آن هم به مدت چهار یا پنج دوره در هیئت مدیره‌ی انجمن کلیمیان حضور داشتم و طی این مدت دوبار نایب رئیس و دو دوره هم ریاست کمیته‌ی املاک انجمن را بر عهده داشتم. انجام فعالیت‌های اجتماعی در انجمن کلیمیان بهترین مشوق برای من بود تا در فعالیت‌های سیاسی جامعه به عنوان نماینده در مجلس وارد شوم، چرا که طی مدت حضورم در انجمن تا حد بسیار زیادی به مسائل و مشکلات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و لزوم تعاملاتی که ایجاب می‌کرد جامعه‌ی کلیمیان با سایر جوامع، به خصوص بدنه‌ی اصلی جامعه داشته باشد، در ارتباط بودم. همه‌ی این مسائل باعث شد تا این شوق در من ایجاد شود که به عنوان نماینده‌ی مجلس فعالیت به فعالیت خود ادامه دهم. خوشحالم از این‌که طی دو دوره حضور در مجلس توانسته‌ام یک زمینه‌ی بسیار خوب و روشن و شفافی از خودم بر جا بگذارم. نه تنها در زمینه‌ی مربوط به جامعه‌ی کلیمیان داخل کشور، حتی در مورد جوامع کلیمیان ایرانی خارج از کشور هم تلاش کردم، چرا که به دلیل سفرهایی که داشتم و ارتباطاتی که از طریق وزارت خارجه توانستم برقرار کنم، توانستم تا حد بسیار زیادی مسائل و مشکلات این جوامع را در ارتباط با مسائل کنسولی و مسائلی که در ارتباط با وزارت خارجه و آمد و رفتنشان به این مملکت بود و یا در خصوص جوانانی که مشمول نظام وظیفه بودند و می‌خواستند از خارج به داخل کشور بیایند، زمینه‌های مثبتی را ایجاد کنم .
_ اگر یک بار دیگر به دنیا بیایید همین مسیر را ادامه می‌دهید یا بهتر بگویم چه کاری را انجام می‌دهید و چه کاری را انجام نخواهید داد؟
_ من مخالف این هستم که کسی بگوید من اگر بار دیگری به دنیا بیایم به گونه‌ای دیگر رفتار خواهم کرد چرا که بسیاری از مسایل در زندگی انسان به صورت ناخواسته قرار می‌گیرد و انسان زمانی به خودش می‌آید و می‌بیند که مسیری را انتخاب کرده و رفته است . شاید در سن بیست سالگی با خودم فکر نمی‌کردم که روزی به عنوان نماینده‌ی مجلس وارد فعالیت‌های سیاسی شوم ولی خب وارد شدم. بنابراین به نظر من همین مسیری را که تا حالا آمده‌ام به نوعی تقدیر من بوده و من از آن راضی هستم.
_ شما فعالیت و موفقیت در عرصه‌ی کنش‌های اجتماعی را در سنین جوانی تجربه کرده‌اید بنابراین می‌توانید از احساس یک فعال اجتماعی جوان سخن بگویید و از مطالباتش دفاع کنید وآیا در طی حرکت‌های خود این کار را کرده‌اید و امروز هم قادر به آن هستید؟
- به نکته جالبی اشاره کردید، اتفاقاً من به علت تجربیات مثبتی که در این زمینه داشته‌ام قویاً معتقدم که باید سکان‌ اداره‌ی امور را به دست نیروهای جوان بسپاریم.
- شما دو دوره نماینده‌ی ما در مجلس بودید و طبعا خاطرات زیادی دارید. خاطره‌ای که بسیار به یادماندنی و به نوعی نقطه‌ی عطفی در دوران نمایندگی‌تان بوده است، چیست؟
_ چیزی که به عنوان یک نقطه‌ی بسیار مهم تاریخی می‌توانم از آن یاد کنم، دعوتی بود که از ریاست محترم جمهور، جناب آقای خاتمی کردم و ایشان با کمال میل پذیرفت و در ایام ایلانوت در کنیسای یوسف‌آباد تهران حضور پیدا کرد و نطق تاریخی بسیار زیبایی در ارتباط با تعامل بین ادیان و جایگاه بسیار بالای یهود، عرفان یهود و فلسفه‌ی یهود ایراد کردند و این مهم‌ترین نقطه‌ی کاری من بود، چرا که ما در تاریخ خودمان هیچ کجا نداشتیم که از حضور رئیس یک مملکت در کنیسای یهودیان در ایران، یاد کند.
_ یعنی اگر بپرسیم مثبت‌ترین کار مهندس معتمد، شما به این دعوت اشاره می‌کنید؟
_ بله این یکی از کارهای مثبتی بود که انجام گرفت.
_در زمان فعالیت‌تان آیا شده بود کاری را بخواهید انجام دهید ولی نشده آن را محقق کنید و شده کاری انجام دهید که بعد متوجه شوید کار اشتباهی بوده، و از آن به عنوان یک اشتباه یاد کنید؟
_ هیچ کس نمی‌تواند ادعا کند که اشتباه نمی‌کند و یکی از خصوصیات بشر اشتباه کردن اوست ولی خوشحالم از این‌که طی این هشت سال به عنوان نماینده‌ی مجلس، هیچ‌کار اشتباهی انجام ندادم. چرا که خیلی حساس بودم و فوق‌العاده توجه داشتم به مسائل روز جامعه‌مان و با توجه به آن مسائل و مسئولیتی که نسبت به جامعه خودم احساس می‌کردم، سعی کردم از هر حرکتی هر چند کوچک که باعث ضربه زدن به جامعه می‌شد خودداری کنم.
- شما در این خصوص مطمئن هستید؟
- بله.
_هم‌اکنون دکتر مره‌صدق به عنوان نماینده جامعه کلیمیان در مجلس فعالیت می‌کند. به عنوان کسی که دو دوره در مجلس حضور داشتید از نماینده‌ی جدید چه انتظاری دارید.آیا کار نیمه تمام و یا فعالیتی داشته‌اید که از ایشان توقع ادامه ی آن را داشته باشید؟
_ حتما، من در زمانی که در دوره‌ی ششم وارد مجلس شدم، قولی به جامعه دادم که شاید شامل ده مورد بود و فکر می‌کنم از آن ده مورد خوشبختانه نُه مورد آن حل شد. ولی یکی از مواردی که جزو آن نه مورد به صورت نیمه انجام شده است، راجع به مشکلات و مسائل جوامع اقلیت‌های دینی بود، در ارتباط با آن چیزی که در احوال شخصی‌‌شان تعریف شده است. خوشبختانه بحث دیه به نتیجه رسید و شاید موردی بود که تصور نمی‌شد روزی حل شود و خوشبختانه حل شد. منتها ماده‌ی 881 مکرر در قانون ارث و نیز مورد شهادت، لاینحل باقی ماند که ما نمایندگان اقلیت دینی بسیار پیگیر آن بودیم.نکته‌ی بسیار مثبتی که طی دو دوره نمایندگی‌ام می‌توانم ذکر کنم، تعامل و همفکری بود که بین نمایندگان اقلیت‌های دینی وجود داشت و همین نکته‌ی مثبت باعث شد که ما توانستیم بخش مهمی از خواسته‌ها و حقوق این جوامع را به دست بیاوریم که تنها از راه همفکری و تعامل میسر شد و من امیدوارم که این همفکری و تعامل بتواند در مجلس هشتم و سایر ادوار مجلس تداوم داشته باشد چرا که حتما می‌تواند نتیجه‌های مثبتی را در پی داشته باشد .
_چرا مهندس معتمد که کارهایش نیمه تمام مانده بود و در واقع هنوز کاری داشت که انجام بدهد، در این دوره در انتخابات شرکت نکرد؟
_ اعتقاد من همیشه این هست که در کارهای اجتماعی همیشه باید مسیر را برای افراد دیگر آماده کرد که آن‌ها هم فرصت کار داشته باشند. مهندس معتمد نمی‌تواند در تمام عمرش نماینده باقی بماند و این فرصت را از دیران بگیرد که نتوانند وارد این گود شود ولی علت اصلی که من در انتخابات شرکت نکردم شاید مسائل شخصی خودم بود و باعث شد که من به این نتیجه برسم که بهتر است در این دوره حضور نداشته باشم .
_ اگر بخواهید از نمایندگان قبلی که در مجلس حضور داشتند یکی را نام ببرید از چه کسی یاد می‌کنید؟
_ به عنوان پتانسیل مثبت، حتما از مرحوم دکتر منوچهر نیک‌روز یاد می‌کنم چرا که چیزی که برای خود من واقعا جای خوشحالی و تعجب داشت این بود که این انسان چه قدر توانسته بود اثر گذار باشد، به طوری که تا همین اواخر دوره‌ی هفتم با هر کس که در مجلس برخورد داشتیم حتما از دکتر منوچهر نیک روز یاد می‌کرد و این نشان می‌دهد که این انسان چقدر والا بوده و توانسته اثر مثبتی در زمان حضور خودش در دوره‌ی دوم و سوم نمایندگی مجلس به جا بگذارد.
_ آیا ما بدترین دوره‌ی نمایندگی هم داشته‌ایم؟
_ اجازه دهید اصلا راجع به این مسائل صحبت نکنیم.
_ شما به عنوان نماینده‌ی سیاسی جامعه‌ی کلیمیان ایران، نسل جدید ایرانیان کلیمی را چه طور ارزیابی می‌کنید؟ و چه تغییری داشته‌اند؟
_ من فکر می‌کنم جامعه‌ی ما همواره از نظر ساختار و بافت خانوادگی مثبت و مثال زدنی است، منتهی چیزی که باعث نگرانی خود من بوده و شاید طی چند سال اخیر در بسیاری از سخنرانی‌هایم به آن اشاره کرده‌ام، کم شدن علاقه در نسل جدید جامعه و همین طور در نسل گذشته ما نسبت به انجام کارهای اجتماعی است. متاسفانه به طور وحشتناکی تمایل و خواسته‌ای که در جوامع ما برای انجام کارهای اجتماعی وجود داشت، کاهش یافته است.مثلا اگر یک زمان موردی پیش می‌آمد و به همکاری افراد برای حل یک معضل اجتماعی نیاز پیدا می‌شد، شاید حدود سی نفر داوطلب پیدا می‌شد. البته ممکن است بسیاری فکر کنند که مهاجرت جامعه باعث شده تعداد زیادی از این پتانسیل‌ها کم شود.این مسئله جای خودش را دارد، اما با توجه به حضور تعداد بسیاری از افرادی که می‌توانند در کارهای اجتماعی فعال باشند و بتوانند باری از دوش مشکلات جامعه بردارند، متاسفانه عدم تمایل به طور محسوسی قابل تشخیص است و جای نگرانی دارد.
_در واقع عملکرد جامعه‌ی کلیمیان در مقایسه با گذشته افت داشته ... ؟
_اینکه شما در مورد عملکرد می‌گویید باید اشاره کنم که فشار روی تعداد معدودی خیلی بیشتر شده .فرض کنید اگر فشار روی پنجاه نفر تقسیم می‌شد، الان روی هشت نفر تقسیم می‌شود. ولی در عملکرد کمبودی احساس نمی‌شود کار به همان صورت ادامه دارد و پیش می‌رود منتها همان‌طور که اشاره کردم بار و فشار کاری بر دوش یک عده بیشتر شده. من حس می‌کنم انتخابات گذشته‌ی انجمن کلیمیان تحولی عظیم را ایجاد کرده است، به نظر می‌رسد میزان افرادی که داوطلب شدند و در انتخابات شرکت کردند و کسانی که رای دادند در مقایسه با چند دوره‌ی گذشته‌ی انتخابات انجمن کلیمیان بسیار متفاوت بود؛ گویی فضا تغییر کرده و خواست مردم تغییر کرده است. این حرکت کاملا خودجوش و مردمی بود و یک شور و حال و هیجان دیگری داشت .
_ پس شما هم این را قبول دارید، چرا این اتفاق افتاد در صورتی که ما این تحول را در دو سه دوره پیش نمی‌دیدیم ولی در این دوره دیدیم که علاقه زیاد شد و حضور مردم را لمس کردیم و علاقه‌ی مردم را به تاثیر گذاشتن بر عملکرد جامعه را مشاهده کردیم. ولی کمتر جایی از آن صحبت می‌شود ؟
_ یکی از دلایل آن این است که ما شاهد حضور طیفی از جوانان در انتخابات هیئت مدیره بودیم. چیزی که شاید در دوره‌های قبلی کم‌تر اتفاق می‌افتاد. یعنی ما به طور سنتی در انتخابات انجمن همواره شاهد حضور افراد شیخ بودیم یعنی کسانی که سنی از ایشان گذشته بود ولی در این دوره بسیار تلاش کردیم که جوانان را به هیئت مدیره جذب کنیم و شاید همین حضور و نام نویسی جوانان و فعالیتی که سازمان‌های دانشجویان و جوانان در امر انتخابات انجام دادند، باعث ایجاد شور و هیجان شد .
_ شما برای رهبر نسل جوان جامعه‌ی کلیمیان چه خصوصیاتی را در نظر می‌گیرید و آیا در بین همین جوانان، افراد خاصی را می‌بینید که در آینده بتواند ادامه دهنده‌ی راه باشند؟
_حتما، ما در جامعه‌مان همیشه پتانسیل‌های خوبی داریم. من وقتی نگاه می‌کنم به طیف جوانان و دانشجویان خودمان و نیروهایی که جامعه ما می‌تواند از داشتن آن‌ها به خود ببالد، مطمئن می‌شوم که این افراد می‌توانند در آینده‌ی جامعه‌ی یهودیان ایران اثر گذار باشند، البته به شرطی که ایجاد علاقه و دلبستگی به کارهای اجتماعی در چارچوب فضای خانواده در این افراد ایجاد شود. در واقع ما پتانسیل لازم را داریم اما این پتانسیل باید همراه با تمایل و عشق و علاقه‌ی درونی به انجام کارهای اجتماعی باشد و این خانواده‌ها و والدین هستند که می‌توانند این علاقه را در فرزندانشان ایجاد کنند .
_ دیگر نهادهای انجمن و جامعه‌ی کلیمیان چه طور؟ آیا آن‌ها برای ایجاد علاقه در جوانان نباید نقشی ایفا کنند؟
_ حتما این نهادها تاثیرگذار هستند اما همان‌طور که اشاره کردم مهم‌ترین بستر و محرک، خانواده‌ی فرد است، کمااین‌که من فکر می‌کنم اثرگذارترین فرد در خود من برای انجام فعالیت‌هایم، مرحوم پدرم بود.
_هیئت مدیره‌ی فعلی انجمن کلیمیان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
_ دوسال پیش که انتخابات انجام شد یکی از افرادی که مشوق افراد جدید، جوانان توانمند و افکار نو و سازنده برای انتخابات انجمن کلیمیان بود خود من بودم؛ چون من آنها را یک نیروی بسیار پرجوش دیدم. افرادی که ضمن این‌که معلومات بسیار وسیع در رشته تحصیلی خودشان دارند، در سایر رشته‌ها هم صاحبنظراند و دارای ایده‌های بسیار خوب هستند.خوشبختانه بعد از این‌که آقای دکتر مره صدق به نمایندگی مجلس رسیدند، دیدیم که این جایگاه در ید آقای دکتر رفیع قرار گرفت که خود ایشان سابقه‌ی پنجاه سال کارهای اجتماعی را دارند. از زمانی که در سازمان جوانان و دانشجویان بودند به طرق مختلف به مسائل اجتماعی کمک‌های فکری می‌کردند و صاحب‌نظر بودند و با وجود ایشان به هیچ وجه نگرانی و دلواپسی احساس نمی‌شود و ایشان در طی دوران باقی مانده فعالیت این هیئت مدیره، می‌توانند هدایت انجمن و جامعه را به نحو احسن داشته باشند. من هم افتخار می‌کنم که به عنوان یک نیروی کمترین در خدمت این عزیزان باشم و همراه با ایشان حرکت ‌کنم .
_ شما اشاره کردید که افرادی را برای شرکت در انتخابات انجمن کلیمیان حمایت کرده‌اید می‌توانید از آن شخص با اشخاص نام ببرید؟
_ بهتر است از فرد یا افراد خاصی نام نبرم، ولی مسئله این است که خوشبختانه این طیف، جوان بودند و با توجه به اعتقادی که به طیف جوان و لزوم استفاده از نیرو و توان‌مندی‌های آنان دارم، معتقدم باید به جوان‌ها میدان و اجازه‌ی فعالیت داد تا بتوانند خودشان را در عرصه‌ی کارهای فرهنگی، اجتماعی، ورزشی و حتی سیاسی نشان دهند .من در طی دوره‌ی هشت ساله‌ی نمایندگی‌ام همیشه با قشر جوان جامعه در تعامل بودم و همواره از افکار و نظرات آن‌ها استفاده می‌کردم و می‌باید فعالیت جوانان حتی در زمینه فعالیت‌های سیاسی بیشتر شود.
_نظر شما در باره‌ی کمیته‌ی فرهنگی انجمن کلیمیان و به ویژه نشریه چگونه است؟ نشریه چه تغییری کرده و روند آن را چه طور ارزیابی می‌کنید؟
_ من خوشحال هستم که در اولین ماه‌های شکل‌گیری هیئت مدیره جدید، نشریه توانست مجددا چاپ شود و علی‌رغم مسائلی که در خصوص جلوگیری از چاپ این نشریه پیش آمده بود و عدم همکاری هیئت مدیره‌ی قبلی، شاهد آغاز به کار آن بودیم و من بیش‌تر از آن که از مخاطبان داخلی مجله سوال کنم، از مخاطبان خارج از کشور سوال کردم و خوشبختانه همه نسبت به چاپ نسل دوم این نشریه احساس رضایت می‌کنند که باید به شما و همکارانتان خسته نباشید گفت. امیدوارم نشریه شما با جذب افراد بیشتر به هیئت تحریریه، فضایی بیشتر را برای رشد استعدادهای جوانان جامعه کلیمی در اختیار آنان قرار دهد. که قطعاً این امر در تداوم چاپ نشریه در سال‌های آتی کمک خواهد کرد.
_ به عنوان آخرین سوال آیا تا به حال حرفی برای جامعه داشته‌اید که نگفته باشید ؟
_ فکر می‌کنم طی این هشت سال توانسته‌ام رابطه‌ی خیلی زیبا و دوستانه با جامعه داشته باشم و همین باعث شد که هیچ حرف نگفته‌ای نماند اگر زمانی لازم بود که گلایه‌ای از جامعه داشته باشم، در مقابل آنان مطرح کردم و جامعه هم با توجه به اعتقادی که به عملکرد و شخص من داشت، پذیرفت و من نهایت رضایت، تشکر و قدردانی را از جامعه خودمان دارم که در این مدت نهایت همکاری و همراهی را با من داشتند و محبتی که هنوز هم ادامه دارد نشان دهنده‌ی بهترین ارتباط ممکن بوده و هست.
_ از وقتی که به مصاحبه با افق بینا اختصاص دادید سپاسگزارم .
 



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید