انجمن کلیمیان تهران
   

پوریم

   

 

فروردین 1378

و این ایام از میان یهودیان دور نخواهد شد و یاد آن از نسل آنها فراموش نمی گردد(مگیلا استر 9:25)
جشن پوریم علاوه بر جایگاه خاص مذهبی در میان یهودیان جهان، نشانه ای از هم نشینی بسیار کهن و ریشه دار میان این قوم و ایرانیان است این واقعه در حدود 25 قرن پیش (3276 عبری یا 484 قبل از میلاد) در کشور ایران ، در دوره ای که انبوه یهودیان در ایران زندگی می کردند و در زمان پادشاهی خشایارشاه(که طبق عقیده مورخین فرزند داریوش بزرگ هخامنش بود) رخ داد. در آن زمان پادشاه طی مراسم جشن های سلطنتی بر همسر خود خشم گرفت و از میان دختران ایرانی، یک دختر یهودی را به نام استر به همسری برگزید و او را ملکه ایران زمین اعلام کرد. پس از چندی ، یکی از وزرای شریر او بنام هامان ، از مردخای یهودی که حاضر به تعظیم در برابر بت او نمی شد، کینه به دل گرفت و درازای آن پادشاه را به صدور حکم قتل عام یهودیان ترغیب نمود . او قرعه انداخت و روز وفات حضرت موسی را به عنوان روز مناسب اجرای آن حکم انتخاب کرد(واژه پوریم از ریشه پور به معنای قرعه گرفته شده است).
یهودیان با اطلاع از این خبر، سوگواری می کنند ، اما ناگهان وقایع زمانه با یادآوری یکی از خدمات مردخای یهودی در حق خشایارشا سمت و سوی دیگری می گیرند و با تلاش های استر ملکه و مردخای (که جزء بزرگان جامعه یهود آن زمان بود) آن حکم باطل می شود و یهودیان از مرگ حتمی نجات می یابند.
شرح مفصل این واقعه در مگیلای استر که جزء اسفار مقدس یهود قرار دارد ذکر شده است . نکته قابل تامل این است که بر خلاف سیاق سایر کتب مقدس یهود، دراین کتاب هیچگونه ذکری از خداوند به میان نیامده است و یک خواننده سطحی نگر، آن را تنها شرحی تاریخی بر یک سلسله وقایع طبیعی و اتفاقی- و نه معجزه ای ا-لهی به شمار می آورد. اما از سوی دیگر علمای یهود می فرمایند در زمانی که ماشیح – ناجی جهان به زعم یهود- ظهور نماید ، آنچنان معجزات عظیمی به وقوع خواهند پیوست که معجزات اولیه مانند شکافته شدن دریا در خروج بنی اسرائیل از مصر، به بوته فراموشی سپرده خواهند شد. ا ما معجزه پوریم حتی در آن زمان نیز همچنان اهمیت خود را حفظ خواهد کرد در واقعه پوریم یهودیان به پیشنهاد استر، سه شبانه روز تعنیت – روزه- گرفتند و از خداوند طلب بخشش و عفو نمودند و جهت نجات به او متوسل گشتند . به دنبال آن، طی وقایعی ظاهراً تصادفی آن حکم باطل گشت . یهودیان هر چند که معجزه ای آشکار همانند شکافته شدن دریا را به چشمان خود ندیدند، اما با تحلیل سیر وقایع و دقت در اعمال خود ، اراده خداوند را در تمام آن پیشامدها کاملاً آشکار و هویدا یافتند و با ایمانی قوی، از واقعه پوریم بنام معجزه ا-لهی یاد کردند. به همین دلیل است که معجزه پنهان پوریم را از سایر معجزات آشکار پروردگار با ارزش تر شمرده اند. چرا که مومنین با اختیار کامل و با نیروی تعقل و فطرت دورنی خود و نه فقط بر اساس مشاهدات ظاهری و عینی – قدرت خداوند را در لابلای پیچ و خم های زمانه کشف کردند.
شاید یکی از مهمترین فلسفه های آفرینش انسان در این جهان و مستور ماندن خالق از دیده او، تکرار واقعه پوریم باشد تا شاید هر انسانی موحد و خداجویی با تلاش خود بتواند از پس پرده انبوهی از علت ها و معلول های دوران زندگی ، محبوب خود را بیابد و با صدای بلند اعلام کند که: این خالق من است و او را می ستایم (سفر شموت 15:2)
مقالات مرتبط:


مقالات مرتبط:

متن خلاصه شده طومار استر (در کتاب مقدس)
‌مقاله ی پوریم
جشن پوريم
چند سوال در مورد پوریم
پوریم جشن یا روزه، کدام یک درست است؟
مقاله علمی تقویم شناسی عدم انطباق پوریم با سیزده فروردین
سه نکته در مورد حاشه های پوریم

پژوهشی در مورد پوریم
وضعیت موجود پیش از واقعه پوریم
پوريم هاي ديگر
معرفی کتاب استر و مردخاي
پوریم
خلاصه داستان پوریم
تاج  و تخت حضرت سلیمان و معجزه پوریم
جشن پوریم



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید