انجمن کلیمیان تهران
   

حنوکا عید روشنایی‌ها

   

 

نشریه متانا شماره 34 آذر 92

حنوکا یا جشن روشنایی که یکی از جشن‌های یهودیان است که خاطره پیروزی‌های کهن را در یاد مردم یهود زنده می‌کند این عید که از 25 کیسلو شروع می‌شود و 8 روز ادامه دارد یادآور یکی از داستان‌های یهودی است که در آن پایبندی و سرسپردگی یهودیان به دین خد-اوند نقل می‌شود. داستانی که خداوند هم در آن دست به معجزاتی می‌زند تا نشان دهد که همواره با صادقان است.
سال‌ها قبل از میلاد در زمان آنتیاخوس چهارمین فرمانروای یونانی از سلسله‌ی سلوکیان، یهودیان حماسه‌ای عظیم آفریدند . در آن زمان یونانیان تصمیم گرفتند برای حفظ قدرت و مرزهای خویش که کشور مقدس اورشلیم هم جزء آن محسوب می‌شد، فرهنگ و تمدن دور از خدای یونان را به تمام ملل تحت سلطه‌‌ی خود تحمیل نمایند.
از این‌رو مجسمه‌ی زئوس را به داخل معبد سلیمان انتقال دادند و به افتخار خد-ای خود قربانگاهی در آنجا بنا نمودند. همچنین آنتیاخوس دستور داد که آموزش تورات و مراسم مذهبی مندرج در تورا به ویژه نگاه داشتن شبات و مراسم آن ممنوع باشد. حتی نگاه داشتن کتاب مقدس تورا درخانه یک جرم به شمار می‌رفت و هر کس که از این قوانین سرباز می‌زد، بی‌درنگ محکوم به اعدام می‌شد!!
بعضی از یهودیان بدون هیچ گونه مقاومتی پذیرای این فرامین ننگین شدند، زیرا داشتن فرهنگ افسون کننده یونان را نشانه شخصیت و تمدن می‌پنداشتند . اما بسیاری هم مصمم بودند که در حفظ ایمان خویش بکوشند، از این رو ترجیح دادند از شهر مقدس خارج شوند تا بیش از این شاهد توهین به مقدسات خود یعنی برگزاری جشن‌های زئوس نباشند. آنها به غارها و کوههای اطراف اورشلیم پناه بردند زیرا در باورشان بود که خد-اوند فراموششان نخواهد کرد.
یهودیان بسیاری بودند که برای حفظ عهد و پیمان خویش با خد-اوند جان سپردند و یا شاهد کشته شدن عزیزانشان بودند
تا اینکه مکابیان، نتوانستند این ظلم و ستم را تحمل کنند و شورش کردند.
متتیا حشمونائیم کاهنی پیر از شهر مودیعین با 5 فرزندش پایه‌گذار این شورش بودند. ولی پسرش یهودا آن را هدایت می‌کرد.
یهودا و گروهش که به مکابیها معروف شده بودند پس از چند‌بار جنگ‌های کوچک و پیروزی در آنها توانستند بخش بزرگی از یهودیان را که دو‌دل بودند را نیز به دور خود جمع کنند و با حمله به سپاه آنتیوخوس او را شکست دهند و به عنوان فاتح و پیروز اصلی وارد اورشلیم شوند.
اولین اقدام مکابیها پاک کردن بیت همیقداش از هر گونه آلودگی بود و بعد از آن انجام فرایض دینی در معبدی که خود به تنهایی معجزه‌ی خداوند است. و شگفت از روغنی که برای یک روز هم کم است ولی هشت روز می‌سوزد. و حال بعد از حدود 2000 سال ما یهودیان سراسر دنیا به پاس الطاف و معجزات بی‌کران خد-اوند جشن می‌گیریم و شمع روشن می‌کنیم .
 



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید