انجمن کلیمیان تهران
   

تأثیر نمادهای عشق

   

 

مژده یمینیان
آذر 1393

 

روش هشاناباز هم در کنار یکدیگر می‌نشینند
قرمز، نارنجی ، سبز....
بر روی بومی سفید، به پاکی قلب‌هایی که هنوز زنگار نگرفته‌اند.
باز هم دور هم جمع می‌شوند تا یادآور عشق شوند، عشقی بدون چشم داشت.
عشقی که در آن عاشق، از همه چیز خود در راه معشوقش می‌گذرد و جز معشوق به چیزی نمی‌اندیشد. عشقی که در آن عاشق، عزیزترین محبوب خود، فرزند خود را در راه معبود قربانی می‌کند.
باز هم کنار یکدیگر می‌نشینیم تا با انجام مراسم روش هشانا، به استقبال سال نو برویم با امید آن که در سال جدید با قلبی سفید و دور از کینه، همراه با امید به دنبال خوبی‌ها برویم و از بدی‌ها دور باشیم.
و اینک انار، کدو، تره و ...
روش‌هشانا بهانه‌ای شد تا بدین‌وسیله به گردآوری پاره‌ای از خواص موادی بپردازم که در شب روش‌هشانا مصرف می‌کنیم.
ما یهودیان در شب سال نو سیب و عسل را به امید داشتن سالی نیکو و شیرین مصرف می‌کنیم و اما ببینیم که سیب و عسل هر کدام چه خواصی دارند.

سیب
این میوۀ خوش عطر و طعم، حاوی مقدار زیادی پتاسیم، سدیم، کلسیم، برم و فسفر و همچنین ویتامین B و پیش‌ساز ویتامین A می‌باشد. ویتامین‌های موجود در سیب، بیشتر در پوست سیب و زیر پوست آن قرار دارند، بنابراین افرادی که می‌توانند پوست سیب را هضم کنند، بهتر است که آن را با پوست بخورند، آزمایشات علمی نشان می‌دهد که سیب به علت داشتن ماده‌ای به نام پکتین، باعث کاهش کلسترول مضر خون می‌شود، البته این خاصیت سیب تنها به دلیل پکتین نیست و در واقع پکتین همراه با سایر مواد مؤثر در آن، باعث کاهش کلسترول می‌شود. همچنین پکتین موجود در سیب برای کنترل اسهال و یا رفع یبوست، مفید می‌باشد. پکتین، مقدار زیادی آب از معده و روده جذب کرده و مدفوع را به حالت نیمه سفت تبدیل می‌کند، در عین حال پکتین می‌تواند از سخت و سفت شدن مدفوع جلوگیری کرده و باعث رفع یبوست می‌شود. برای برطرف نمودن یبوست، بهتر است، سیب را با پوست مصرف نمود تا مقداری فیبر توسط پوست آن به بدن برسد و بتواند به عنوان ضد یبوست عمل کند.
سیب برای کاهش فشار خون نیز مفید است، برخی از تحقیقات علمی نشان می‌دهد حتی بوییدن این میوه نیز کاهش‌دهندۀ فشار خون بوده و باعث آرامش می‌شود.
به دلیل وجود قند طبیعی در سیب، مصرف آن باعث افزایش سریع قند خون نمی‌شود، بنابراین برای افراد مبتلا به دیابت و یا سایر اشخاصی که باید از سرعت افزایش قند خون بکاهند، بسیار مفید و مؤثر می‌باشد.
مادۀ ضد میکروبی موجود در سیب بر انواع میکروارگانیسم‌های گرم مثبت و گرم منفی مؤثر است و از این نظر عصارۀ سیب دارای خاصیت ضد میکروبی است. سیب دارای خاصیت ضد سرطانی، کاهش دهندۀ اسید اوریک، رفع کنندۀ گرفتگی صدا، جلوگیری‌کننده از تصلب شرائین
و .... می‌باشد و مصرف یک عدد سیب در روز در حفظ سلامتی به انسان کمک می‌کند، البته باید این نکته را مد نظر قرار داد که دانه‌های سیب، حاوی سیانید بوده و مصرف زیاد آن ایجاد مسمومیت می‌کند.

عسل
به طور کلی یک ترکیب محلول در آب بسیار غلیظ قندی است. مهمترین قندهای عسل، فروکتوز، گلوکز و ساکاروز می‌باشند.
عسل به لحاظ داشتن برخی مواد تخمیری، در تبادلات غذایی و کمک به هضم غذا، بالاترین مرتبه را در میان غذاها دارد، همچنین تعدادی از ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلف هم در عسل وجود دارند. عسل دارای انواع اسیدهای آمینه، اسیدهای آلی مثل اسیدفرمیک و مشتقات کلروفیل و مقداری آنزیم و رایحه‌‌های معطر است.
تره
تره را به منظور نابودی همۀ دشمنان مکتب توحید مصرف می‌کنیم. تره از خانوادۀ پیاز بوده و از نظر خواص غذا و درمان شبیه سیر و پیاز است، ولی طعم و بوی آن ملایم‌تر از آنهاست.
تره سرشار از ویتامین C و املاح معدنی مثل کلسیم و آهن می‌باشد. همچنین دارای مقداری منیزیم می‌باشد، به همین جهت از سرطان جلوگیری می‌کند.
مصرف سوپ یا شربت تره برای معالجۀ تمام بیماری‌های حاد و مزمن دستگاه تنفس اثر شفابخش دارد مثلاً در گریپ، گلودرد، گرفتگی صدا و سیاه سرفه مفید بوده و اثر خلط آور دارد و در این موارد اضافه کردن کمی عسل به آب تره، آن را سودمندتر می‌کند.
تره از سبزی‌های مدر بوده و برای دفع سنگ کلیه و تسکین قولنج مناسب است. انواع تره، فشار خون را پایین می‌آورد و خوردن آن برای معالجۀ تمامی عفونت‌ها مفید است.
تره به دلیل داشتن سلولز، نفخ‌آور است، لذا برای اشخاصی که مبتلا به اختلالات روده هستند چندان خوب نیست و زیاده‌روی در خوردن آن باعث تاریکی چشم و فساد لثه خواهد شد.

کدو
کدو را مصرف می‌کنیم تا اگر از درگاه پروردگار تقدیر بدی برای ما صادر شده خداوند ما را مورد عفو خود قرار دهد و آن تقدیر بد را باطل فرماید. کدو از هر نوعی که باشد، خواص بسیار زیادی دارد، در زیر پوست کلفت و نارنجی رنگ کدو تنبل، دنیایی از خاصیت وجود دارد که سلامتی را تضمین می‌کند، کدو تنبل منبع فوق‌العاده‌ای از بتاکاروتن است که برای سلامت چشم‌ها و پروستات مفید می‌باشد و به کاهش خطر سرطان کمک می‌کند. کاروتنوئید موجود در کدو تنبل تقریباً به اندازه‌ی هویج می‌باشد. این ترکیبات آنتی اکسیدانی، برای مقابله با سرطان و بیماری‌های
قلبی - عروقی بسیار مفید می‌باشد.
کدو همچنین منبع ویتامین E و ویتامین C می‌باشد که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند و از بروز سرماخوردگی جلوگیری می‌کنند. از دیگر ویتامین‌های موجود در کدو تنبل می‌توان به ویتامین‌های گروه B ، همچنین املاح معدنی مثل مس، کلسیم، پتاسیم و فسفر اشاره کرد.
دانه‌های کدو بهترین منبع فیبر و اسیدهای چرب اشباع نشده هستند که برای قلب مفید می‌باشند. تخم‌های کدو تنبل تأثیر زیادی در کاهش التهاب مفاصل دارند و در واقع اثر آن را با داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی و ایندومتاسین مقایسه می‌کنند، البته با یک تفاوت مهم که این تخم‌ها در مقایسه با ایندومتاسین هیچ نوع عوارض و مضراتی ندارند، یعنی باعث افزایش چربی‌های بد خون نمی‌شوند. (البته نباید در مصرف آن افراط کرد)
همین‌طور کدو سبز نیز به دلیل داشتن فولات، ویتامین C ، بتاکاروتن از بیماری‌های قلبی - عروقی و تصلب شرائین پیشگیری می‌کند و خطر حمله قلبی و مغزی را با کاهش فشارخون بالا کاهش می‌دهد و همچنین مدر و ملین می‌باشد.
از جمله مواد مغذی دیگر در کدو سبز می‌توان به منیزیم، پتاسیم، مس، آهن، روی، کلسیم، فسفر، فیبر، ویتامین K و برخی ویتامین‌های گروه Bاشاره کرد و بهترین شیوه پخت آن، جهت حفظ مواد مغذی موجود در آن بخارپز می‌باشد.

لوبیا
لوبیا را در شب روش‌هشانا به منظور افزایش اعمال نیکمان مصرف می‌کنیم. لوبیا از هر نوعی که باشد از جمله مواد غذایی پرخاصیت می‌باشد. آمینواسید فراوان و عدم وجود کلسترول در لوبیا، آن را به یک منبع خوب و عالی برای دریافت پروتئین تبدیل نموده است که گاهی می‌تواند جایگزین مناسبی برای گوشت باشد.
مصرف این ماده غذایی در پیشگیری از ابتلا به سرطان کولون و پوکی استخوان مفید می‌باشد، از جمله مواد مغذی موجود در لوبیا می‌توان به ویتامین C ، تیامین، نیاسین، کلسیم، آهن، سدیم، پتاسیم، منیزیم و فسفر اشاره کرد.

چغندر
چغندر را به منظور از بین رفتن تمام کافران و بدخواهان مکتب توحید مصرف می‌کنیم. چغندر گیاهی است با فواید بسیار که مردم از زمان‌های قدیم آن را می‌شناختند و با خواص درمانی آن آشنا بودند.
چغندر دو نوع می‌باشد، یک نوع آن چغندر معمولی به رنگ بنفش تیره و یا قرمز و نوع دیگر آن چغندر قند است که به رنگ زرد روشن می‌باشد و برای تهیۀ شکر، کشت می‌شود. چغندر قرمز یا لبو به دلیل داشتن فیبر فراوان، خاصیت کاهش چربی خون را دارد و همچنین دارای مقادیر فراوان آهن، در کنار ویتامین C و اسید فولیک است که از بروز کم‌خونی در افراد ممانعت می‌کند.
چغندر، ملین، نرم‌کننده و ادرارآور بوده و در رفع یبوست نقش عمده‌ای را ایفا می‌کند. چغندر مانند هویج دارای کاروتن است که در بدن به ویتامین A تبدیل می‌شود.
چغندر به دلیل دارا بودن مقدار زیادی آنتی‌اکسیدان، برای درد مفاصل و نقرس مفید است. رنگ ارغوانی لبو به علت وجود ترکیبی به نام بتاسیانین می‌باشد و با دارا بودن خاصیت آنتی‌اکسیدانی یک مادۀ غذایی ضد سرطان محسوب می‌شود و از بروز سرطان‌ها مخصوصاً سرطان کولون پیشگیری می‌کند.
به یاد داشته باشید که زیاده‌روی در مصرف چغندر، برای معده مضر است و موجب دل‌پیچه می‌شود و همچنین قند ریشۀ چغندر، برای مبتلایان به دیابت مضر است.

خرما
خرما را در شب روش‌هشانا مصرف می‌کنیم تا از درگاه خداوند مقرر گردد تا بت‌پرستان و همه‌ی بدخواهان پیروان مکتب توحید نابود گردند و خطاکاران از جهان کم شوند. خرما سرشار از فیبر طبیعی است و روغن، کلسیم، گوگرد، آهن، پتاسیم، فسفر، منگنز، مس و منیزیم به وفور در آن یافت می‌شود، همچنین سرشار از ویتامین‌ها می‌باشد. خرما در درمان یبوست، اختلالات روده‌ای، مشکلات قلبی، ضعف جنسی و اسهال مفید است و جزو مواد غذایی ملین به شمار می‌آید، به همین دلیل برای افرادی که از یبوست رنج می‌برند، مفید اعلام شده است. برای این که هر چه بهتر و بیشتر از این خاصیت خرما استفاده کنید، بهتر است، خرما را یک شب کامل در آب خیس دهید صبح روز بعد، خرماهای خیس خورده را مانند شربت مصرف کنید، گرچه خرما در درمان یبوست مفید می‌باشد ولی با توجه به این که خرماهای رسیده حاوی پتاسیم هستند و پتاسیم برای درمان عوارض اسهال مفید است، این محصول در برطرف شدن مشکلات ناشی از اسهال هم کمک می‌کند. مقدار انرژی ناشی از خوردن خرما از قند ساده بسیار کمتر است و بسیار کمتر از قند، افراد را دچار چاقی و اضافه وزن می‌کند. در خرما مقداری نیز فیبر غذایی موجود است. فیبر موجود در خرما برای سلامت دستگاه گوارش و تغذیه بسیار مناسب است، علاوه بر آن خرما حاوی کاروتنوئیدها یا مواد رنگی است که پیش‌‌ساز ویتامین A و آنتی‌اکسیدان محسوب می‌شوند و جلوی ضایعات و سرطانی شدن سلول‌ها را می‌گیرند. علاوه بر نکات گفته شده، خرما حاوی اسید فولیک می‌باشد که جهت خون‌سازی برای بدن لازم می‌باشد و پتاسیم موجود در این میوه برای جلوگیری از پرفشاری خون و برای کار صحیح عضلات و اعصاب ضروری است. البته نباید در مصرف خرما زیاده‌روی کرد چرا که مصرف بسیار بالای آن موجب آسیب به کبد و طحال و افزایش فشار خون، جوش دهان و پوسیدگی دندان‌ها می‌شود و همچنین دارای قند زیادی است و آنهایی که لوزالمعدۀ حساس دارند یا آنهایی که بیماری قند در خانوادۀ آنها وجود دارد باید کمتر از این میوه استفاده بکنند.

گوشت کلۀ بره و شش
گوشت کلۀ بره و شش را مصرف می‌کنیم تا همیشه بزرگ و سردار باشیم و گناهانمان سبک وزن باشند، اما باید توجه داشته باشیم که با وجود لذیذ بودن و پروتئین، ویتامین‌ها و مواد معدنی که در این مواد وجود دارند، به دلیل وجود کلسترول می‌توانند زمینه را برای پیدایش بیماری‌های قلبی، عروقی و همچنین افزایش اسید اوریک خون مساعد سازند، لذا افرادی که چربی خون بالا دارند و یا مبتلا به نقرس هستند باید با احتیاط از این مواد غذایی مصرف کنند.

انار شیرین
و انار شیرین را در شب روش‌هشانا مصرف می‌کنیم تا مثل دانه‌های انار مملو از میصوا و کار نیک باشیم.
انار منبع خوبی از آنتی اکسیدان، اسید فولیک، پتاسیم، آهن و ویتامین C است و برای سلامت قلب و عروق، جلوگیری از تصلب شرائین و سکته، پیری زودرس و سرطان پروستات مفید می‌باشد.
مصرف انار برای سلامت پوست، رفع خستگی و آرامش اعصاب بسیار کارآمد است. عصارۀ انار، آثار ضد باکتریایی داشته و به عنوان مثال با باکتری‌های ایجادکنندۀ پلاک‌های دندانی مقابله کرده، در سلامت دندان و دهان مؤثر است.
افرادی که مشکل نفخ معده دارند، باید مصرف انار را محدود کنند، ضمن این که زیاده‌روی در مصرف انار ترش، تحریک زخم معده را به دنبال خواهد داشت. افراط در خوردن انار باعث ناراحتی معده و زبر شدن گلو می‌شود، همچنین افرادی که مبتلا به ناراحتی ریوی هستند در مصرف انار احتیاط کنند.

در پایان، ضمن این که سال خوبی را از خد.اوند برای همۀ شما عزیزان خواستارم، یادآور می‌شوم علی‌رغم تمام خواص مفید موجود در میوه‌جات و سبزیجات، رعایت اصل تعادل در مصرف آنها از جمله نکات حائز اهمیت می‌باشد و زیاده‌روی در مصرف هر کدام از آنها، مخصوصاً در مورد افرادی که مبتلا به بیماری‌های خاص می‌باشند، می‌تواند به همان اندازۀ مفید بودن، مضر واقع شود.


منابع :
جدول ترکیبات مواد غذایی: ترجمه و تألیف دکتر احمدرضا درستی، مینا طباطبایی.
پایگاه جامع اطلاعات پزشکی ایران سلامت، سایت‌های ویکی پدیا، بیتوته، پرشین پرشیا، بولتن نیوز، نمناک، تبیان، رهپویان، سایت تحلیلی خبری عصر ایران.
 

مقالات مرتبط:

 

روش هشانا آغاز سال نو عبري 5766
الول، روش هشانا و يوم كيپور ايام خاص توبه و رحمت
 سرود روش هشانا
عيد روش هشانا كیعععع ما برگزار ميكنيم

 



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید