انجمن کلیمیان تهران
   

انگور،میوه ی بهشتی

   

 

بر اساس مقاله ای از مگان ویر
مترجم :مژده یمینیان
کارشناس تغذیه
تابستان 1396


 

יום השישי,ויכלו השמים והארץ וכל צבאם....
    چه آواز دلنشینی ... دعایی که مرد خانواده، در مقدس‌ ترین شب هفته در حالی که جامی از یایین (شراب انگور ) در دست دارد، با صدای بلند ‌می خواند و ما چه مشتاقانه با شنیدن این دعا و نوشیدن یک جرعه از یایین، به استقبال خوان شبات ‌می رویم و پروردگار را به خاطر نعمات بی‌ شماری که در اختیارمان قرار داده‌ ، سپاس ‌می گوییم.
در دین یهود نیز مانند ادیان دیگر، از انگور به عنوان میوه‌ ای بهشتی یاد ‌می شود و از آن به صورت  میوه‌ ی تازه، خشک شده (کشمش)، سرکه و شراب انگور (یایین) که از دید معنوی سمبل شعف و شادی ‌می باشد، در مراسم مذهبی استفاده ‌می شود و بر روی آن براخا (دعا) خوانده ‌می شود .    
 
جایگاه انگور در دین یهود به اندازه‌ ای است که در یکی از جشن‌ های مذهبی به نام ایلانوت[1] یا جشن درختان که جشن بیداری دوباره‌ ی طبیعت است، بر روی آن به همراه شش محصول دیگر[2]، براخا (دعا) خوانده ‌می شود و یهودیان با خواندن این دعاها، ضمن شکرگزاری از خداوند، خواستار پرثمرتر شدن درختان در سال آینده ‌می شوند. همچنین در عید پسح[3] یا عید آزادی ،کاهو را به سرکه آغشته کرده  و قبل از مصرف، بر روی آن دعا ‌می خوانند که کاهو سمبل تجدید حیات است و اشاره به زندگی دوباره‌ ی بنی‌ اسرائیل پس از آزادی از مصر دارد و سرکه نمادی از غم و اشک‌ های
بنی‌ اسرائیل در دوران اسارت است.                                           
انگور، میوه‌ ای بسیار زیبا به رنگ‌ های سبز، قرمز و سیاه که تاکستان‌ ها را چون خوشه‌ هایی از سنگ‌ های زمرد و یاقوت مزین ‌می کند.
میوه‌ ای که دیدن و شنیدن آن، احساس هر انسانی را نوازش ‌می کند.
و اما این میوه‌ ی بهشتی، از دیدگاه علم تغذیه چه تاثیری بر سلامتی انسان‌ ها دارد ؟
برای آشنایی با خواص انگور، ترجمه‌ ی مقاله‌ ی حقایق تغذیه‌ ای انگور را به نویسندگی مگان ویر، تقدیم خوانندگان محترم ‌می کنم که به بررسی خواص انگور پرداخته است .
کشت انگور برای اولین بار در حدود هشت هزار سال پیش در آسیای میانه شروع شد و به علت تنوع، بافت، مزه و سبکی دانه‌ ی انگور در سراسر دنیا  به عنوان یک میوه‌ ی محبوب شناخته شد.
فواید مصرف انگور، از انگور سبز، بنفش و قرمز گرفته تا انگور بی‌ دانه، ژله‌ ی انگور، شیره‌ ی انگور، مربا و کشمش، بی‌ شمار است، از جمله خواص آن ‌می توان به پیشگیری از بیماری‌ های قلبی، سرطان و فشار خون بالا اشاره کرد .
به طور کلی مصرف میوه‌ جات و سبزیجات، باعث کاهش بسیاری از بیماری‌ ها و مرگ و میر در رابطه با آنها ‌می شود و در این میان، انگور حاوی ترکیبات خاصی ‌می باشد که باعث شده به عنوان غذای برتر شناخته شود، گرچه برای رسیدن به این نتیجه به تحقیقات بیشتری نیاز است .
مصرف انگور منجر به کاهش خطر بیماری‌ های زیر ‌می شود:
 
1- سرطان: انگور دارای آنتی اکسیدان‌ هایی[4] به نام‌ های پلی‌ فنل[5] ‌می باشد که ممکن است منجر به پیشگیری یا کاهش پیشروی سرطان‌ هایی نظیر سرطان معده، شش، دهان،حلق، غشای داخلی رحم، پانکراس، پروستات و کولون بشود.
2- بیماری‌ های قلبی: در پوست انگور قرمز، ماده‌ ای به نام رزوراترول[6] کشف شده که در واقع نوعی پلی فنل می باشد و برای سلامت قلب مفید است .
در تحقیقاتی که بر روی حیوانات انجام شده، نشان داده شده که ماده‌ ای به نام فلاوونوئید[7] کوئرستین[8] که در انگور وجود دارد، ماده‌ ای ضد التهاب ‌می باشد و منجر به کاهش خطر اترواسکلروزیس[9]  یا تصلب شرائین ‌می شود و بدن را در مقابل اکسیداسیون کلسترول ال دی ال یا همان کلسترول بد که منجر به بیماری‌ های قلبی عروقی و سکته ‌می شود، محافظت ‌می کند.
کوئرستین ‌می تواند اثرات ضد سرطانی نیز داشته باشد، به هر حال برای تایید این نتایج نیاز به تحقیق و مطالعات بیشتری روی انسان‌ ها ‌می باشد .
پلی‌ فنل‌ های زیادی که در انگور وجود دارند با جلوگیری از ساخت پلاک‌ های اترواسکلروزی و همچنین کاهش فشارخون، همراه با واکنش‌ های ضدالتهابی، منجر به کاهش خطر بیماری‌ های قلبی، عروقی ‌می شوند .
از جمله مهم‌ ترین تغییرات رژیم غذایی انسان جهت کاهش خطر بیماری‌ های قلبی، عروقی، افزایش پتاسیم مصرفی همراه با کاهش سدیم دریافتی ‌می باشد و در این زمینه، مصرف انگور به دلیل پتاسیم بالایی که دارد، مفید ‌می باشد.
در این رابطه تحقیقی صورت گرفته که نشان داده، افرادی که در روز 4069 میلی‌ گرم پتاسیم دریافت کرده بودند، در مقایسه با افرادی که پتاسیم کمتر در حدود 1000 میلی‌ گرم در روز، دریافت کرده بودند، با کـــاهش 49 درصدی مرگ ناشی از ایست قلبی مواجه بودند.
از جمله دیگر فواید افزایش پتاسیم دریافتی، کاهش خطر سکته، جلوگیری از کاهش توده ماهیچه‌ ای، حفظ تراکم مواد معدنی استخوان‌ ها و کاهش بیماری سنگ کلیه ‌می باشد.
3- افزایش فشارخون: همان‌ طوری که گفته شد، دریافت پتاسیم از طریق رژیم غذایی،                                  خواص زیادی برای بدن دارد و کاهش میزان پتاسیم دریافتی به مانند افزایش سدیم دریافتی، ‌می تواند منجر به افزایش فشارخون شود و به همین دلیل، مصرف انگور به خاطر پتاسیم زیادی که دارد، به افرادی که فشارخون بالا دارند، توصیه ‌می شود تا اثرات مضر سدیم بالا در بدن را خنثی نماید.
تحقیقات نشان داده که افزایش پتاسیم دریافتی منجر به 20 درصد کاهش خطر مرگ ناشی از فشارخون بالا ‌می شود.
4- یبوست: مصرف انگور، نظیر هندوانه، طالبی و سایر میوه‌ هایی که آب زیادی دارند، با آب‌ رسانی به بدن به حرکات منظم روده کمک ‌می کند و بدین طریق مانع از پیدایش یبوست ‌می شود. انگور همچنین دارای فیبر زیادی ‌می باشد که برای پیشگیری از یبوست ضروری است .
5- آلرژی: به دلیل اثر ضد التهابی ماده کوئرستین موجود در انگور، مصرف آن در کاهش علائم آلرژی نظیر آب ریزش از بینی و چشم و کهیر موثر ‌می باشد. البته برای اثبات این نظریه، هنوز تحقیقی روی انسان‌ ها صورت نگرفته است.
6- دیابت: تحقیقات نشان داده که مصرف سه سروینگ در هفته از میوه‌ های بلو بری، انگور، کشمش، سیب یا گلابی، خطر پیدایش دیابت نوع دو را تا 7 در صد، کاهش ‌می دهد.
توضیح مترجم: البته در مورد افراد دیابتی، مصرف میوه‌ ها مخصوصا میوه‌ هایی نظیر انگور و کشمش به دلیل قند بالایی که دارند باید زیر نظر متخصص تغذیه انجام شود.
7- رتینوپاتی[10]  و نوروپاتی[11]  دیابتی: تحقیقات اندکی این نوید را داده اند که رزوراترول موجود در انگور قرمز دارای اثر محافظتی در مقابل نوروپاتی دیابتی و رتینوپاتی (شرایطی که توسط بیماری دیابت کنترل نشده به وجود ‌می آید و بینایی را به مخاطره ‌می اندازد) ‌می باشد.
 تحقیقی  روی موش‌ های آزمایشگاهی که تحت درمان دو هفته‌ ای با رزوراترول قرار گرفته بودند، نشان داده که رزوراترول ‌می تواند، تغییرات سیستم عصبی و ضررهای ناشی از نورو پاتی را در افراد دیابتی کاهش دهد.
محققین همچنین دریافته‌ اند که رزوراترول برای درمان بیماری آلزایمر‌ ، گرگرفتگی و تغییرات روحی، روانی همراه با یائسگی و کنترل قند خون، سودمند ‌می باشد. اما به هر حال برای تأیید این یافته‌ ها، نیاز به مطالعات و تحقیقات وسیع‌ تری روی انسان‌ ها است .
8- آکنه: در این زمینه، تحقیقی نشان داده که مصرف  ترکیبات مشتق از انگور قرمز و رزوراترول به همراه  تجویز دارویی، ‌می تواند در درمان آکنه موٌثر واقع شود .
ارزش غذایی انگور: به طور متوسط، یک سروینک انگور، در حدود یک فنجان یا 32 حبه‌ ی انگور است، شما ‌می توانید یک مشت خود را برای این مقدار انگور در نظر بگیرید .
یک فنجان انگور قرمز یا سبز شامل 104 کالری، 09/1 گرم پروتئین، 24/0 گرم چربی ،4/1 گرم فیبر، 8/4 میلی‌ گرم ویتامین ث ، 10 میکروگرم ویتامین آ ، 288 میلی‌ گرم پتاسیم، 54/0 میلی گرم آهن و 3 میکروگرم فولات، است.
انگور حاوی مقدار زیادی آب است و برای آب رسانی به بدن مفید ‌می باشد، میوه‌ جات و سبزیجاتی که آب زیادی دارند ، بسیار مغذی ‌می باشند و این به آن معنا است که با حداقل کالری که به بدن ‌می رسانند ، مقدار زیادی مواد مغذی در اختیار بدن قرار ‌می دهند، هر فنجان انگور تقریبا ً 70 میلی لیتر آب دارد.
انواع انگورها با وجود میزان زیاد آنتی اکسیدان‌ هایی نظیر لوتئین[12] وزآگزانتین[13] برای سلامت چشم، مفید ‌می باشند و انگور قرمز، شامل فیتوکمیکال[14] رزوراترول در پوستش ‌می باشد که از بدن در مقابل چندین بیماری مزمن، محافظت ‌می کند .
همچنین فلاونوئیدهای میریستین[15] و کوئرستین موجود در انگور، اثرات مخرب رادیکال‌ های آزاد را که سرطان زا ‌می باشند، خنثی ‌می کنند .
در چه مواردی باید در مصرف انگور احتیاط کرد؟
*مصرف بتا بلوکرها[16] : بتابلوکرها نوعی از داروها هستند که معمولاً برای بیماران قلبی تجویز ‌می شوند و باعث افزایش سطح پتاسیم خون ‌می شوند، در صورت مصرف بتابلوکرها، باید در مصرف میوه‌ هایی نظیر انگور که پتاسیم بالایی دارند، دقت شود .
توضیح مترجم : معمولاً هر ماده غذایی هر چقدر هم که سرشار از مواد مغذی باشد، باید در حد اعتدال مصرف شود و از افراط در مصرف هر گونه ماده غذایی باید خودداری کرد .
مصرف انگور هم در این زمینه ، مستثنی نیست و مخصوصاً افرادی که دارای اضافه هستند و همچنین افراد دیابتی باید انگور را به میزان لازم دریافت کنند .
در نهایت، تحقیقات اخیر نشان داده‌ اند که مصرف منظم انگور، ‌می تواند در کاهش دردهای ناشی از آرتروز زانو موثر واقع شود و منجر به بهبود انعطاف‌ پذیری مفصل وبه طور کلی بهبود وضعیت تحرکی شود، که محققین این فواید انگور را به پلی‌ فنل‌ های موجود در آن نسبت داده‌ اند و همچنین مصرف انگور به دلیل رزوراترول موجود در آن‌ ، ‌می تواند منجر به تقویت سیستم دفاعی بدن شود .


[1] - Ilanut
[2]  - شش محصول دیگر عبارتند از: گندم ، جو ، انجیر ، انار، زیتون ، خرما.
[3]- Passover
[4]-Antioxidant
[5] - Polyphenol
[6]  -Resveratrol
[7] - Flavonoid  : واژه فلاونوئید به مفهوم وسیع، تمام رنگدانه‌ های گیاهی را در بر ‌می گیرد.
[8]- Quercetin
[9] -Atherosclerosis
[10] - Retinopathy : به اختلالاتی که باعث  آسیب به شبکیه (رتین) چشم می شود ، می گویند.
[11] - Neuropathy : نورو به معنای نورون (عصب) و پاتی به معنای آسیب است. وقتی به دلایل گوناگون، رشته‌ های عصبی بدن آسیب ‌می بینند، این بیماری مشکلاتی برای فرد به وجود ‌می آورد و گاهی او را از عرصه اجتماعی دور
‌می کند.
[12]- Lutein
[13]  -Zeaxanthin
[14] -  ضعف در عملکرد کلیه‌ ها : در این صورت، دریافت زیاد پتاسیم، ‌می تواند کشنده باشد . اگر کلیه‌ ها قادر به دفع پتاسیم اضافی نباشند، باید در صورت مصرف انگور و
میوه‌ هایی نظیر آن که پتاسیم بالایی دارند، دقت شود .
[15]-  Myricetin
[16]- Beta-blocker



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید