انجمن کلیمیان تهران
   

به ياد يهودي منوهين ويولونيست و هنرمند انسان‏دوست

   

 

رامیار بهزادی
دی 1384

Yahudi Menuhin-يهودي منوهين به یاد آوریم یهودی منوهیم Yehudi Menuhim را، كه یكی از خوش قریحه‏ترین ویولنیست‏ها و هنرمندان انسان‏دوست جهان در قرن بیستم بود، هنرمندی كه به نیروی درمان‏گر موسیقی یمان داشت و نه تنها با موسیقی‏اش بلكه با اعمال انسان‏دوستانه‏اش انسان‏ها را متأثر می‏كرد. در 22 آپریل 1916 یهودی منوهین، در خانواده مهاجری روسی- یهودی در نیویورك به دنیا آمد. در سیزده‏سالگی به عنوان تك‏نواز در صحنه‏هی بین‏المللی ظاهر می‏شد و به نام «كودك نابغه ویولنیست قرن» مورد ستیش قرار می‏گرفت. اما منوهین فقط به خاطر توانیی‏هی تكنیكی‏اش جلب توجه نمی‏كرد، وی با نوا سرشار از احساسش انسان‏ها را تحت تأثیر قرار می‏داد. آلبرت ینشتین كه صدی ویولون منوهین را در كنسرتی شنیده بود چنین گفت: ‌«حال می‏دانم كه خدیی در آسمان وجود دارد». پس از آن پیشرفت‏هی منوهین سرعت نفس‏گیری پیدا كرد به طوری كه منوهین در دهه‏هی بعد با بهترین اركسترهی دنیا و معروف‏ترین رهبران اركستر همكاری می‏كرد.
علاقه او به فرهنگ‏هی دیگر و عرصه‏هی گوناگون موسیقی باعث شد كه وی سفرهی متعددی به شرق بنمید، از جمله چندین بار به ایران سفر كرد و با اركستر سمفونیك تهران كنسرت‏هیی اجرا نمود. منوهین توانیی‏هی خویش را در زمینه موسیقی غیر كلاسیك نیز به كار گرفت. از این رو بود كه در سال‏هی دهه 1950 ملاقاتی عجیب و در عین حال بسیار جالب بین منوهین و راوی شانكار Ravi Shankar موسیقی‏دان برجسته و نوزانده چیره‏دست سیتار هندی روی داد. حاصل این ملاقات، كنسرت‏ها و صفحات موسیقی مشترك بودند. یهودی منوهین در طول زندگی‏اش همواره نه تنها به عنوان هنرمندی بزرگ، بلكه هم‏چنین به خاطر تلاش‏هی انسان‏دوستانه‏اش مورد تحسین قرار می‏گرفت. او وقت خود را صرف دفاع ا ز حقوق بشر كرده و به قربانیان جنگ و كودكان پناهنده كمك می‏نمود. در طی جنگ جهانی دوم، منوهین 500 كنسرت برای نیروهی متفقین اجرا كرد. پس از پیان جنگ نیز برای اسری آزاد شده از بازداشتگاه‏هی آلمان كنسرت‏هی متعددی داد.
وی همچنین برای حمیت از نسل جوان هنرمند تلاش‏هی زیادی به عمل آورد. از این رو در سال 1993 مدرسه موسیقی منوهین School Yehudi Menuhin در لندن ر برای جوان‏هی با استعداد تأسیس كرد. او بنیادهی موسیقی چندی را تأسیس كرد و برنامه‏هی ویژه‏ی تدارك دیده تا به كمك آنها معلولین و افراد بی‏بضاعت بتوانند به موسیقی دسترسی داشته باشند.
از منوهین به خاطر تلاش‏هی انسان‏دوستانه‏اش به دفعات با اعطی نشان‏هیی قدردانی به عمل آمد. به طوری كه در سال 1960 «جیزه صلح نهرو» به وی اعطا شد. در 1979 به خاطر انتشار كتابش با نام «موسیقی انسان» از طرف «اتحادیه ناشران آلمان» به وی جیزه صلح داده شد. در سال 1992 منوهین به سمت ریاست شوری بین‏المللی موسیقی یونسكو، ‌Unesco برگزیده شد. سال بعد از آن توسط ملكه انگلستان الیزابت دوم، Elizabeth II به عضویت مجلس اشراف انگلستان درآمد.
منوهین در 20 سال آخر عمرش عمدتاًَ در سمت رهبری اركستر كاركرد و خود را وقف موسیقی نمود. یهودی منوهین در 22 ماه مارس سال 1999، در برلین درگذشت. وی انسانی خارق‏العاده بود كه در تمام زندگی‏‏اش كوشید تا كاری برای ساختن دنییی بهتر، دنییی خوشبخت‎‏تر و دنییی سرشار از صلح و صفا انجام دهد. منوهین همواره به عنوان انسانی كه دنیا را وطن خود می‏دانست و هنرمندی كامل و هم‏چنین به خاطر انسانیتش در یادهی ما زنده خواهد ماند.
«هر آن چه انسان واقعاً خواهان انجام آن است و دوست دارد انجام دهد، بید هر روز به انجام آن بپردازد. برای هنرمند می‏بیست این كار به همان آسانی باشد كه پرواز برای پرنده است. نمی‏توانیم پرنده‏ی را تصور كنیم كه به خود بگوید: «خب، امروز خسته‏ام، امروز پرواز نمی‏كنم».
مقالات مرتبط:
یهودی منوهین ، نابغه موسیقی قرن

خاطره ای از سال های دور...
راز موسیقیدانان



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید